Închide

Cine este misteriosul acționar al fabricilor de zahăr din Bod și Luduș și ce mesaj are către fermierii transilvăneni?

Avatar
Mihaela Neagu Best Achizitii Fabrica Zahar

Foto: agrointel.ro

Timp de citire: 4 minute

Mihaela Neagu (foto), acționarul fabricilor de zahăr Bod și Luduș, le transmite fermierilor să se adreseze reprezentanțiilor unităților de producție pentru a încheia contractele pentru cantitățile ce vor fi cumpărate în acest an.

„În calitate de acționar al fabricilor de zahăr Bod și Luduș, fac un apel către toți fermierii din Alba, Sibiu, Brașov, Covasna, Mureș, Cluj și nu numai, să ne contacteze și să vină să semneze contractele pentru sfeclă de zahăr, deoarece, încă din luna decembrie, noi suntem în plină perioadă de contractare pentru cantitățile pe care le vom achiziționa în acest an de la ei! Până acum, de la fermierii din aceste județe am reușit deja să contractăm peste 5000 ha de sfeclă de zahăr, semn că în Ardeal oamenii încă muncesc, înțeleg importanța muncii lor și se dedică misiunii pe care o au în fața consumatorilor de produse românești”,

a transmis Mihaela Neagu.

Acționarul fabricilor de zahăr Bod și Luduș a făcut referire și la acțiunea de protest din Capitală.

„Înțeleg demersul fermierilor la nivel național, însă economia trebuie să-și urmeze cursul, iar implicarea fiecăruia dintre noi este în acest moment esențială pentru tot ce se va întâmpla cu agricultura României în 2024. Faptul că anul trecut, fermierii, care ne-au fost parteneri, au reușit să obțină un profit de peste 10.000 lei/ha de sfeclă de zahăr cultivată, este un semn că putem și în România să producem, ca să nu mai fim nevoiți să importăm materie primă pentru a susține consumul autohton. Dacă încetează importul de produse agricole din Ucraina, iar statul ar fi mai vigilent la punctele de frontieră, multe dintre probleme s-ar rezolva. Mai mult, AFIR oferă fonduri pentru culturi, ceea ce iarăși este un semn că se poate face agricultură la standarde, cu mobilizare și implicare”,

este mesajul Mihaelei Neagu.

Mihaela Neagu Zahar Bod Ludus
Foto: Mihaela Neagu LinkedIn

„Le mulțumesc pe această cale tuturor fermierilor care s-au mobilizat până acum și care nu au timp de grevă, tocmai pentru că înțeleg importanța muncii lor”,

a conchis acționarul fabricilor de zahăr Bod și Luduș.

Cine este Mihaela Neagu, acționarul apărut din senin să preia două fabrici strategice de zahăr?

Mihaela Elena Neagu, investitoare care a reușit să preia Zahărul Luduș de la francezi și să dețină la acest moment două fabrici de zahăr, nu vine chiar din neant, fiind cunoscută pentru afacerile cu statul, fie că vorbim de construcții sau de măștile din vremea pandemiei și de pe urma cărora a câștigat sume colosale. Umblă vorba prin târg că ar fi o apropiată a liderului liberal Dan Motreanu și a pensionarului SPP, sforar mason, Corvin Nedelcu.

Așa se și explică cum „Regina Miky”-cum i se mai spune, sau “Miky Gură de Aur”- a avut suficienți bani cât să-și permită să cumpere pe persoană fizică, alături de un un partener, acțiunile fabricii din Luduș de la grupul francez Tereos pentru o sumă care s-a ridicat la câteva milioane de euro. Concurența vorbește de 8,5 milioane euro, ceea ce probabil este foarte aproape de adevăr, conform ziarului Puterea.

Surprinzătoare este, însă, maniera în care Regina Miky a dat lovitura, spre surpriza tuturor. În timp ce în piață se vorbea de un anumit câștigător, despre care se spunea că este pe ultima sută de metri în negocieri, a apărut Mihaela Elena Neagu care i-a suflat fără drept de apel afacerea de sub nas. De altfel, cam așa se întâmplă în general la licitațiile la care participă, concurența n-are nicio șansă, după cum se zvonește.

Așa că Mihaela Neagu s-a făcut acum cu două fabrici de zahăr, cea de la Bod, unde Best Achiziții ambalează de ceva vreme zahăr adus din Ucraina vândut sub marca Bod, dar și cea de la Luduș, devenind o concurență serioasă pentru austriecii de la Agrana (zahărul Mărgăritar), care deține și ea tot două unități de producție la Buzău și Roman.

Contracte dubioase cu statul, spate puternic

În aprilie 2020, G4Media scria că Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), care gestionează toate spitalele din subordinea Primăriei București, a încheiat cu BEST ACHIZIȚII SRL trei contracte în valoare de 283.000 euro pentru furnizarea de măști și combinezoane COVID 19. În 2017 avea un singur angajat.

În 2022, jurnalul.ro arăta că Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), prin S.A.I.F.I., a contractat servicii de curățenie pentru 19 imobile administrate de această sucursală, pentru o perioadă de trei luni. Însă pentru această operațiune RA-APPS nu a organizat nicio licitație deschisă sau vreo procedură de selecție de oferte. Astfel, a fost semnat, în aceeași zi, contractul nr. 493/2022, în valoare de 963.696,84 de lei fără TVA (1.146.799,2 lei cu TVA inclusă), firma adjudecătoare fiind SC Libro Events SRL.

În calitate de acționar unic al firmei Best Achizitii SRL, Mihaela Elena Neagu a încercat în 2017 să blocheze un proiect strategic pentru UE: gazoductul BRUA, care unește Bulgaria, România, Ungaria și Austria în încercarea de a diminua dependența de gazele naturale din Rusia. Ea a depus contestații la licitația de peste un miliard de lei și a blocat temporar proiectul. La circa o săptămână după izbucnirea scandalului public, SC Best Achiziții a renunțat la contestație, încercând să iasă din luminile scenei. Licitația a continuat și lucrările au fost atribuite ulterior mai multor companii, împărțite pe loturi, scria economedia.ro.

În 2013, www.tolo.ro arăta că:

„Mihaela Neagu făcuse parte din desantul PD-L adus de Monica Ridzi în minister în anul 2009. Iniţial, Neagu fusese numită politic directoarea hotelului Sport din Complexul „Lia Manoliu”. Dar pentru că numirile politice au fost contestate în instanţă și MTS a pierdut, Neagu a fost mutată la Olimpia, în locul directorului mort. Contestaţie exclusă.”

Ulterior, ar fi plecat de la conducerea bazei Olimpia, organism de stat în subordinea Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret, în urma unui audit care ar fi arătat, pe lângă nenumărate nereguli financiare, şi faptul că redirecţionase o parte din bani către firma sa, „Amma General Store SRL”, actuala Libro Events.

scroll to top