Închide

CIO a luat o decizie privind participarea sportivilor ruși și belaruși la Jocurile Olimpice de la Paris

Avatar
eiffel tower, paris, france

Fotografie de TheDigitalArtist pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Rușii și belarușii care se califică la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 pot participa ca sportivi neutri, fără steaguri, embleme sau imnuri la evenimentul de anul viitor, a anunțat vineri Comitetul Internațional Olimpic (CIO), potrivit Reuters.

Rușilor și belarușilor le fusese inițial interzis să concureze la nivel internațional în urma invaziei Rusiei în Ucraina de anul trecut, pentru care Belarusul a fost folosit ca punct de desfășurare.

Cu toate acestea, în martie, CIO a emis un prim set de recomandări pentru ca federațiile sportive internaționale să permită concurenților ruși și belaruși să revină, iar de atunci au făcut acest lucru în majoritatea evenimentelor.

Cu toate acestea, este puțin probabil ca atletismul, cel mai important sport al Jocurilor, să le deschidă ușa pentru a reveni în competiții, după ce le-a interzis după invazie și și-a menținut interdicția vineri.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a condamnat ceea ce a spus că a fost o decizie “rușinoasă” a CIO, în timp ce ministrul rus al sporturilor, Oleg Matytsin, a calificat drept “discriminatorii” condițiile stabilite de CIO pentru participarea atleților ruși la Jocurile Olimpice.

“Comitetul Executiv (CE) al CIO a decis că sportivii individuali neutri (AIN) care s-au calificat prin sistemele de calificare existente ale federațiilor internaționale (FI) pe terenul de joc vor fi declarați eligibili pentru a participa la Jocurile Olimpice de la Paris 2024”, a precizat organismul olimpic într-un comunicat. “Sportivii individuali neutri sunt sportivi cu pașaport rusesc sau belarus”.

Sportivii neutri vor concura doar în sporturi individuale și nu vor fi permise echipe pentru cele două țări. Sportivii care susțin în mod activ războiul din Ucraina nu sunt eligibili și nici cei care au contracte cu armata rusă sau belarusă.

CIO a mai spus că niciun oficial guvernamental sau de stat rus sau belarus nu va fi invitat sau acreditat pentru Paris 2024.

Dar sportivii, a adăugat acesta, nu ar trebui să fie pedepsiți pentru acțiunile guvernelor lor.

În timp ce organizatorii Jocurilor de la Paris “au luat act” de decizia CIO, au existat reacții furioase din partea Ucrainei și a Rusiei.

“În esență, CIO a dat Rusiei undă verde pentru a transforma Jocurile Olimpice în arme”, a declarat ministrul ucrainean de externe Kuleba la X. “Pentru că Kremlinul va folosi fiecare atlet rus și belarus ca armă în războiul său de propagandă. Îi îndemn pe toți partenerii să condamne ferm această decizie rușinoasă, care subminează principiile olimpice”, a adăugat Kuleba.

“Decizia iresponsabilă a Comitetului Executiv al CIO le permite sportivilor ruși și belaruși să se ascundă în spatele unei false neutralități. Am explicat partenerilor noștri internaționali și Comitetului Olimpic că sportivii ruși au aceleași pașapoarte ca ocupanții care ucid ucraineni. Și asta înseamnă că poartă aceeași responsabilitate pentru moartea ucrainenilor. Într-o perioadă de război, ei nu se pot ascunde în spatele steagului alb al “neutralității”. În ceea ce privește participarea Ucrainei la Jocurile Olimpice și Paralimpice din 2024, vom lua o decizie mai târziu, după ce ne vom consulta cu comunitatea sportivă ucraineană și cu conducerea politică de vârf a țării”, a declarat ministrul ucrainean al sportului, Matviy Bidniy, pe Telegram.

Ministrul rus al sporturilor, Matytsin, a declarat că abordarea CIO este “inacceptabilă”.

“Participarea la Jocurile Olimpice este visul unui atlet. Dar condițiile sunt discriminatorii și contravin principiilor sportului”, a fost citat de agenția de presă TASS. “Procedând astfel, ei dăunează Jocurilor Olimpice în sine, și nu sportului rusesc. Abordarea este absolut inacceptabilă”.

Din cei 4.600 de sportivi la nivel mondial care s-au calificat până acum pentru Jocurile care vor începe pe 26 iulie, opt sunt ruși și trei au pașapoarte belaruse. Mai mult de 60 de ucraineni s-au calificat.

Suspendarea Rusiei la atletism pentru dopaj sponsorizat de stat a fost ridicată în acest an, dar, după invazia Ucrainei, pe care Moscova a numit-o “operațiune militară specială”, toți rușii și belarușii au fost excluși din acest sport.

Ca răspuns la decizia de vineri a CIO, World Athletics (WA) a declarat: “Toți atleții, personalul de sprijin și oficialii din Rusia și Belarus sunt excluși de la toate evenimentele din World Athletics Series și de la găzduirea oricăror evenimente atletice internaționale sau europene. Vom continua să monitorizăm situația, dar dacă nu există o schimbare majoră a circumstanțelor între momentul de față și Jocurile Olimpice, această excludere se va aplica până la Paris 2024. “Este de competența CIO să decidă ce țări sunt invitate să participe la Jocurile Olimpice, dar este responsabilitatea FI (federațiile internaționale) să decidă ce atleți din cadrul sportului lor sunt eligibili pentru a concura.”

La Campionatele Mondiale din august de la Budapesta, președintele WA, Sebastian Coe, a declarat că ar fi fost “de neconceput” ca rușii și belarușii să fi concurat, precizând că interdicția a fost din “motive de integritate”.

scroll to top