Închide

Comisia Europeană: Vodca oferită cadou de Putin lui Silvio Berlusconi încalcă sancțiunile UE

Avatar
bar, vodka, alcohol

Fotografie de warren7512 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Cele 20 de sticle de vodcă trimise fostului premier italian Silvio Berlusconi drept cadou de ziua sa de naștere de președintele rus Vladimir Putin încalcă sancțiunile europene impuse după invazia din Ucraina, a declarat joi (20 octombrie) Comisia Europeană, potrivit Euractiv.

Fostul prim-ministru Berlusconi, al cărui partid Forza Italia va face parte din noul guvern de coaliție din Italia, a provocat controverse săptămâna aceasta când a declarat că a reluat legătura cu Putin și că a schimbat recent “scrisori dulci” cu acesta.

“De ziua mea de naștere mi-a trimis 20 de sticle de vodcă și o scrisoare foarte dulce”, le-a spus Berlusconi, care a împlinit 86 de ani luna trecută, deputaților din Camera inferioară, potrivit înregistrării audio publicate de agenția de presă LaPresse.

Un pachet de sancțiuni al UE convenit în aprilie a extins interdicția de import pentru bunurile rusești pentru a include băuturile spirtoase, inclusiv vodca, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei, adăugând că nu există nicio scutire pentru cadouri.

Cu toate acestea, punerea în aplicare a sancțiunilor depinde de fiecare stat membru al UE în parte, au precizat aceștia, și nu a fost imediat clar dacă autoritățile italiene vor lua vreo măsură pentru a urmări cazul.

Ca răspuns la comentariile raportate ale lui Berlusconi cu privire la Putin și la războiul din Ucraina, Giorgia Meloni, care este de așteptat să fie următorul prim-ministru al Italiei, a declarat miercuri că noul său guvern va fi pro-NATO și va face parte pe deplin din Europa.

Coaliția sa de dreapta cu Lega (ID) a lui Matteo Salvini și Forza Italia (PPE) a lui Berlusconi se află în prezent în discuții pentru a forma un guvern.

Participarea Forza Italia este necesară pentru a forma un nou guvern, dar poziția pro-Rusia din ce în ce mai îngrijorătoare a lui Berlusconi a pus la încercare negocierile.

scroll to top