Companiile franceze, hotărâte să participe la dezvoltarea metaversului. Dar acționează prudent
Metaversul, care se așteaptă să zguduie lumea virtuală așa cum o cunoaștem, a sedus și companiile franceze care sunt hotărâte să aibă un loc în dezvoltarea noii tehnologii, dar au decis să procedeze cu prudență, potrivit Euractiv.
Noua frenezie s-a răspândit și la companiile franceze, care s-au adunat la un eveniment VivaTech – la care a participat și gigantul tehnologic Meta – la Paris, săptămâna aceasta.
Evenimentul s-a concentrat pe realitatea virtuală – o parte integrantă a viitorului metaversului – și a văzut, de asemenea, companii precum gigantul francez de lux LVMH, oferind participanților posibilitatea de a-și încerca îmbrăcămintea prin intermediul realității augmentate.
Companiile care valorifică bine tehnologia se așteaptă, de asemenea, să obțină profituri masive, deoarece tehnologia va genera cinci trilioane de dolari până la sfârșitul deceniului, potrivit unui raport recent al gigantului de consultanță McKinsey, sectorul comerțului electronic fiind gata să beneficieze cel mai mult.
„Metaversul este un nou univers care apare. Și nouă, la AXA, ni se pare necesar să mergem acolo, să ne familiarizăm cu el, să îl înțelegem rapid, pentru ca apoi să fim printre primii care să profite de el”, a declarat Sophie Marian, care conduce departamentul de strategie și inovare al AXA.
În același timp, a adăugat ea, impactul Metaverse pe termen scurt și lung nu trebuie supraestimat.
Companiile franceze dau dovadă de „un entuziasm enorm”, potrivit lui Brahim Abdesslam, care lucrează la consultanța Keyrus.
„Suntem cu adevărat la început. Există o mulțime de hype și cazurile reale de utilizare încă nu au fost inventate”, a spus el pentru EURACTIV. „Prima va fi cu adevărat pentru cei care sunt capabili să creeze atât lucruri inovatoare, dar și remunerative și viabile, dincolo de bling și speculativ”, a spus el, adăugând că cursa este începută. „Nu vrem să fim cei care creează primul site, în timp ce alții își construiesc deja piețele”, a mai spus el.
Dar investiția în metavers este un mare pariu pentru viitor. „Avem mulți dintre inginerii noștri care se uită la aceste tehnologii pentru a încerca să măsoare dacă sunt suficient de mature pentru a fi utilizate în soluțiile noastre”, a declarat pentru EURACTIV Arta Alavi, expert șef de produse la SAP, o companie germană de software.
Cu alte cuvinte, tehnologia nu este încă suficient de matură pentru a fi implementată la scară largă.
Potrivit lui Alavi, „metaversul nu există astăzi”, iar partea „hardware” necesară pentru a decola, cum ar fi ochelarii de realitate virtuală, încă mai are nevoie de multă dezvoltare înainte de a putea fi adoptată și utilizată de către mase.
Dar, în timp ce multe companii franceze văd aceasta ca o perioadă de „aculturație”, unii speră să se descurce bine, a explicat Abdesslam.
Jungle VR, un start-up specializat în antrenament în realitate virtuală și augmentată, de exemplu, caută deja să profite la maximum de tehnologie și să dezvolte noua tehnologie în sectorul jocurilor – un punct de intrare cheie pentru metaversul care deja beneficiază de cererea puternică și comunitate.
„Vom încerca să intrăm prin jocurile video pentru a deveni un jucător important în metavers”, a declarat Florian Pons, CEO-ul Jungle VR, pentru EURACTIV.
Totuși, potrivit lui Abdesslam, „autoritățile publice nu sunt suficient de interesate”, ceea ce este o „problemă eternă” pentru toate inovațiile tehnologice.
„Deoarece deseori se interesează târziu, ei creează legi care nu sunt neapărat întotdeauna foarte potrivite”, a explicat el, subliniind că „aculturația” este, de asemenea, esențială pentru legislatori.
Dar a avea factori de decizie care se feresc de a reglementa această nouă tehnologie ar putea fi, de asemenea, privit ca pozitiv: lipsa reglementării „lasă câmpul deschis” pentru inovare, a spus Abdesslam, care a făcut paralele cu domeniul criptomonedelor.
În timpul discursului său de realegere, președintele francez Emmanuel Macron a făcut apel la „luptă pentru a construi un metavers european”. Deși aceasta părea mai degrabă o declarație de intenție, a dat și impresia că Macron vrea ca UE să conducă în acest domeniu.
Scopul este „de a permite tuturor creatorilor noștri, indiferent de domeniul lor cultural sau domeniul lor de activitate, să creeze și să nu depindă de jucători și agregatori anglo-saxoni sau chinezi, care vor putea ocoli complet regulile de respectare a drepturilor de autor și a drepturilor conexe”, a spus Macron la acea vreme.