Închide

Constructorul german de automobile premium Audi a deschis poarta de intrare în Formula 1

Avatar
F1 Audi

SPA Francorchamps, Belgian GP, 2022. Audi prezintă prototipul monopostului de Formula 1, la anunțul implicării motoristului german premium la în Marele Circ. Foto: Reuters

Timp de citire: 2 minute

Constructorul german de automobile premium Audi a devenit acţionar minoritar la firma elveţiană Sauber Group, a cărei echipă va deveni poarta de intrare a constructorului german în cursele de Formula 1, începând din 2026, transmite Reuters.

Într-un comunicat de presă difuzat luni, Sauber a precizat că, în conformitate cu un plan convenit anterior, Audi a preluat un pachet minoritar de acţiuni în cursul acestei luni, dar nu a dezvăluit termenii financiari ai tranzacţiei.

“Acesta este un punct important de cotitură pentru intrarea Audi în Formula 1”, se precizează în comunicat.

Audi, o marcă din portofoliul Volkswagen, a anunţat încă din luna octombrie că a convenit preluarea unei participaţii la Sauber, care participă la cursele de Formula 1 începând din 1993 şi în sezonul actual concurează sub numele Alfa Romeo şi foloseşte motoarele furnizate de Ferrari, potrivit Agerpres.

Începând din 2026, Audi îşi va folosi propriul său centru tehnic de la Neuburg, Bavaria, pentru a fabrica motorul hibrid destinat viitoarelor monoposturi, în timp ce Sauber va fi responsabil de dezvoltarea şi asamblarea şasiurilor, la fabrica sa de la Hinwil, Elveţia.

Până acum, Volkswagen, cel mai mare constructor auto european, nu a fost implicat în Formula 1 dar a colaborat cu Red Bull, în special în campionatul de raliuri.

Munca pentru F1 a început deja în Neuburg, Germania

Audi spune că există deja realizate bancurile de testare pentru noile motoare F1, precum și pentru testarea motoarelor electrice și a bateriilor, toate construite în baza lor din Neuburg. Încă din toamnă aceștia lucrează la selectarea personalului, realizarea clădirilor și infrastructurii tehnice până la sfârșitul anului. Ei mai au circa trei ani pentru a ajusta motoarele înainte de a intra efectiv în F1.

Adam Baker, care a deținut mai multe poziții de conducere pentru producători și echipe din sporturile cu motor și a petrecut trei ani la FIA, va conduce proiectul de Formula 1 în calitate de CEO la AUDI F1.

scroll to top