Închide

Cooperativa Țara Mea a sistat vânzarea produselor cu costuri mai mari

Avatar
vegetables, vegetarian, tomatoes

Fotografie de SvenHilker pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Valoarea coșului de cumpărături pentru masa de Paște a crescut semnificativ față de anul trecut, însă marjele peste 15% sunt total nejustificate, transmite Cooperativa Țara Mea. În timp ce toată piața înregistrează creșteri de aproximativ 50%, Cooperativa Țara Mea a păstrat marje de 10% și a sistat vânzarea produselor cu costuri mai mari, potrivit Retail.ro.

Așa cum era de așteptat, valoarea coșului de cumpărături pentru masa de Paște de anul acesta a crescut cu cel puțin 50% față de anul trecut. Creșterea se datorează majorării prețurilor materiilor prime și inflației, însă marjele peste 15% sunt complet nejustificate, conform reprezentanților Cooperativa Țara Mea.

,,Prețurile mărite artificial vor genera importuri masive. Este momentul să luăm măsuri pe termen lung și să fim responsabili. Costurile de producție sunt cu 10% mai mari. Dar intermediarii profita, întreg lanțul profită să ridice preurile fără să se gândească la consecințe. Singurele zone care au într-adevăr dreptate sunt cele din zootehnie, unde furajul a crescut cu 1,1 și 1,2, iar prețul ambalajelor cu 30%, datorita costurilor crescute la energie. Daca aceste produse se regăsesc direct în prețul de la raft, la pășunatul liber nu există nici o motivație”, a transmis Cooperativa.

Făina a crescut de la 0.8 la 1.4, laptele a ajuns la 2.2 de la 1.6, toate aceste majorări vin din prețul furajului, iar majorările din prețul ambalajului vin din costul la energie. Prețul la abator s-a mărit cu maxim un dolar, datorită prețului la curent. Prețul roșiei, spre exemplu s-a dublat, dar producătorii spun că acesta trebuie echilibrat și nu ar trebui să depășească opt lei.

”Deși au crescut prețurile la azot, legumicultorii români nu dau cu azot, dau cu bălegar. Sau așa ar trebui. Acum costă remorca de bălegar dublu față de anul trecut. E momentul să ne liniștim, să fim responsabili. Bietul producător român care astăzi încearcă să profite de o criză generală este exact cel care va plânge mâine, când piața intră în colaps. Cooperativa Țara Mea nu va intra în acest joc iresponsabil. Cineva trebuie sa ia măsuri!”, a declarat Florin Burculescu – președintele Cooperativei Țara Mea.

Prețul cărnii de miel a început să crească încă de la începutul anului, iar conducerea Cooperativei Țara mea trage un semnal de alarmă și spune că aceasta creștere este una nejustificată ce nu va face decât să aducă o criză atât în magazine cât și în fabrici sau abatoare.

”Am refuzat categoric să aducem carne de miel. Prețul corect la raft trebuie sa fie maxim 35 de lei. Nu are nici un motiv să crească prețul la miel. Mielul mănâncă lapte de la oaie, iar oaia mănâncă iarba. Nu exista costuri crescute pe acest segment. Nu s-au mărit taxele la Apia pentru pășune și nu ai nevoie de curent sau de gaz ca să crești oi. Toate creșterile din acest moment sunt niste exagerări crunte, dar cele la carnea de miel sunt peste orice limita. Cooperativa Țara Mea nu va intra în acest joc iresponsabil. Cineva trebuie sa ia măsuri, pentru că generam artificial o criza mai mare decât exista deja.

Dacă vă amintiți, acum doi ani românii au golit rafturile magazinelor. Ce nu știți că s-a întâmplat în spate, dar e real: muncitorii din fabrici au făcut ture de noapte, și-au lăsat copiii cu cine au putut, într-o încercare de a acoperi o cerere nerealistă. Știți ce s-a întâmplat după două săptămâni? Nimic nu se mai vindea. Fabricile mai mici au fost închise. Aceiași muncitori care făcuseră ture de noapte au plecat în șomaj. Cam asta se întâmplă în spatele unui val de isterie. Cam asta se întâmplă când fiecare se gândește la el însuși și mai puțin la binele comun”, a mai transmis Cooperativa.

Cooperativa Ţara Mea este o cooperativă agricolă din România și are peste 5.000 de fermieri membri, cu activități pornind de la cultivarea legumelor, procesarea lactatelor şi până la producția de carne de porc şi pasăre, produse finite şi băcănie. Produsele Ţara  Mea se găsesc în magazinele Kaufland, Penny, Cora și pe platforma freshful.ro.

scroll to top