Închide

Creștere bruscă a dobânzilor, după decizia de ieri a BNR: ROBOR 3M la maximul ultimilor 8 ani!

Avatar
coins, currency, investment

Fotografie de stevepb pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Dobânzile de pe piața interbancară au crescut puternic astăzi, după ce Banca Națională a României (BNR) a decis majorarea dobânzii-cheie de la 2% la 2,5%. Este cea mai mare valoare pe care ROBOR la trei luni (ROBOR 3M) o atinge din februarie 2014 şi până acum.

ROBOR 3M a crescut la 3,53%, faţă de 3,29% cât era ieri, ajungând astfel la cel mai ridicat nivel din 24 februarie 2014 şi până acum.

ROBOR 6M a crescut la 3,71%, faţă de 3,43%, nivelul din şedinţa de ieri.

Indicele ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei. Indicele se stabileşte zilnic de Banca Națională a României, ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de BNR.

Evoluţia dobânzilor pe piaţa monetară este de obicei corelată cu evoluţia randamentelor la titlurile de stat.

Decizia BNR de ieri a luat prin surprindere pieţele financiare, nu prin creșterea în sine a dobânzii-cheie, ci prin pasul accelerat cu care BNR a decis să o facă. Deşi toată lumea se aştepta la continuarea tendinței de majorare a dobânzii, cu 25 de puncte de bază, așa cum se întâmplase la ședințele anterioare, BNR a decis să crească dobânda cu 50 de puncte de bază. Prin această creştere mai accentuată, BNR lasă să se înţeleagă că inflaţia la finalul T1 2022 ar putea depăşi semnificativ nivelul de 10% şi previziunea BNR privind inflația în acest an.

Potrivit unor estimări făcute de economiștii ING Bank, ROBOR 3M va ajunge la 4,5% – 5% la finalul anului, iar IRCC la 4% în T2 2023, acest indice manifestând o latență de câteva luni în raport cu evoluția ROBOR.

scroll to top