Închide

Creșterea prețurilor la petrol nu schimbă prognoza Băncii Centrale Europene de scădere a inflației

Avatar
Bce

Foto: digi24.ro

Timp de citire: 2 minute

Creșterea prețurilor la petrol și benzină nu schimbă prognoza Băncii Centrale Europene (BCE) de scădere a inflației spre 2% până în 2025, a declarat sâmbătă François Villeroy de Galhau, guvernatorul Băncii Franței și membru al consiliului guvernatorilor al BCE.

„Prețul petrolului și prețul benzinei la pompă este evident foarte sensibil, dar nu este inflație totală”, a declarat el la France Inter.

„Consumul de benzină la pompă reprezintă aproximativ 5% din consumul nostru total, deci este o mică parte din inflația totală, chiar dacă este ceea ce se vede cel mai mult. În opinia noastră, oscilațiile prețului la petrol nu pun sub semnul întrebării tendința de bază a dezinflației”, a spus el, adăugând că economia nu se confruntă cu un șoc generalizat asupra energiei și materiilor prime similar celui experimentat la începutul anului 2022, transmite DcNews.ro

„Voi spune din nou în această dimineață, prognoza noastră și angajamentul nostru este de a readuce inflația la 2% până în 2025”, a continuat el.

Prețul Brentului a urcat, săptămâna trecută, la peste 95 de dolari/baril, înainte de a se stabiliza în jurul valorii de 93 dolari/baril. Totuși, majoritatea analiștilor anaticipează o creștere a pieței în condițiile în care investitorii se pregăteste pentru o aprovizionare deficitară în ultimul trimestru al anului, după ce producători importanți, precum Arabia Saudită și Rusia au prelungit măsurile de reducere a cotele de producție.

François Villeroy de Galhau a reiterat, de asemenea, că ratele cheie ale BCE, majorate de zece ori la rând până la un record de 4%, se află acum la un nivel adecvat. „Acum trebuie să fim perseverenți, să menținem tarifele la acest nivel atâta timp cât este nevoie (…). Așa cum arată lucrurile în prezent, răbdarea este mai importantă decât creșterea în continuare a ratelor”, a declarat el.

scroll to top