Închide

Critici europene la adresa Austriei pentru veto-ul obsesiv la adresa României și Bulgariei

Avatar
Austria Eu Flag 1513x1180

Foto: vector-stock.com

Timp de citire: < 1 minut

Fostul ministru luxemburghez de externe Jean Asselborn critică poziția guvernului federal de la Viena privind extinderea spațiului Schengen. “Blocarea Schengen pentru România și Bulgaria de către Austria nu are nicio legătură cu migrația”, a declarat Asselborn pentru cotidianul vienez Der Standard.

Diplomatul european spune că este vorba de o politică internă pur austriacă.

“Dacă politica internă austriacă poate declanșa un astfel de veto în Europa, atunci cei responsabili din Austria nu au înțeles ce înseamnă Europa”,

a spus acesta citat de Kurier.

Austria și Olanda au blocat până acum extinderea spațiului Schengen. Justificarea guvernului federal compus din popularii de la ÖVP și Verzi pentru veto este că sistemul Schengen nu funcționează, având în vedere numărul mare de treceri ilegale ale frontierei.

Asselborn a adăugat în ediția de vineri a cotidianului Der Standard :

“I-am spus actualului cancelar austriac Karl Nehammer, când era încă ministru de interne: am înțeles, aveți prea mulți refugiați. Dar haideți să găsim o soluție europeană. Cu toate acestea, pur și simplu a spune nu, nu este posibil”,

a susținut Asselborn.

Social-democratul Asselborn (74 de ani) a fost ministru de externe al Marelui Ducat, care are o populație de aproape 700.000 de locuitori, timp de aproape 20 de ani. În ultimii ani, el a criticat adesea politica de migrație a guvernelor federale conduse de ÖVP la Viena.

La jumătatea lunii noiembrie, el a fost înlocuit de fostul prim-ministru Xavier Bettel (50 de ani), din partea Partidului Democrat (PD) liberal, atunci când a fost format un nou guvern de coaliție.

scroll to top