Criza chip-urilor în industria auto, tradusă în cifre: e de două ori mai rău decât în ianuarie
Compania de consultanță AlixPartners a publicat vineri un raport în care estimează pierderile de venituri ale producătorilor globali de automobile din cauza crizei semiconductorilor la 110 miliarde de dolari, aproape dublu față de prognoza de la finalul lunii ianuarie, când estimările ajungeau la circa 60,6 miliarde de dolari, anunță CNBC.
Mark Wakefield, de la AlixPartners, a explicat că criza semiconductorilor a fost provocată de o serie de factori au adâncit penuria din ianuarie încoace, printre care un incendiu la o fabrică de profil din apropierea capitalei japoneze Tokyo, dar și probleme în lanțul de aprovizionare din cauza unor episoade de vreme extremă.
”Criza a fost indusă de pandemie, dar a fost exacerbată de evenimente care sunt, în mod normal, obstacole ușor de evitat de către industria auto, cum ar fi un incendiu într-o fabrică importantă de fabricare a semiconductorilor, vremea severă din Texas și seceta din Taiwan. Acum, însă, toate aceste lucruri au devenit probleme majore pentru industrie, fapt care, la rândul său, a condus la nevoia producătorilor auto de a-și construi lanțuri de aprovizionare mai reziliente pe termen lung”, a spus Wakefield.
AlixPartners prognozează că producția globală de mașini va fi cu 3,9 milioane de unități mai mică decât în scenariul normal, ca urmare a penuriei de semiconductori. Estimările din ianuarie prevedeau o scădere cu doar 2,2 milioane de vehicule.
Cauza primordială a crizei globale a fost, în mod direct, pandemia, ci doar ca urmare a unor schimbări apărute în lanțurile de aprovizionare, schimbări catalizate de criza sanitară.
Astfel, constructorii de mașini și-au închis uzinele timp de cel puțin două luni, la începutul pandemiei de COVID-19, anulându-și o parte din comenzile de cipuri.
În paralel, însă, cererea acestor subansamble a crescut în industria echipamentelor electronice, în condiţiile în care oamenii au fost obligaţi să stea acasă, ceea ce a condus la creşterea vânzărilor de laptopuri, telefoane şi console de jocuri video. Acum producătorii de automobile trebuie să concureze pentru cipuri cu producătorii de electronice, care continuă să constate creșterea cererii pe piețele lor.