Criza energetică ar putea scădea producția auto a Europei cu până la 6,8 mil. de mașini pe an

, ,
Autor:    -  
cars, autotransport, new car
Fotografie de Didgeman pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Potrivit unei prognoze a companiei S&P Global Mobility, producția de automobile la nivel european ar putea să scadă cu până la 6.8 milioane de mașini pe an, pe fondul crizei energiei, potrivit Autonews Europe.

Scenariul de bază indică faptul că producătorii de automobile europeni ar putea asista la o scădere a producției cu peste 1 milion de vehicule pe trimestru, începând cu sfârșitul acestui an și în 2023, pe măsură ce criza energetică care se profilează din regiune va afecta lanțurile de aprovizionare.

Industria auto, în special cea din Europa, este pe cale să se confrunte cu o nouă criză, suprapusă peste cele deja existente. Încă de la începutul pandemiei de coronavirus și mai apoi a războiului din Ucraina, nivelul producției de automobile a scăzut simțitor la nivel mondial.

”Presiunile asupra lanțurilor de aprovizionare auto vor fi intense, mai ales cu cât acestea vor afecta sectoarele aflate mai mult în amonte de producția de vehicule în sine. Astfel, este posibil ca fabricile să fie nevoite să oprească transporturile de mașini deja produse, din cauza lipsei unor anumite componente individuale”, potrivit analistului Edwin Pope.

Guvernele din Europa intervin pentru a reduce impactul crizei energetice, dar măsurile ar putea să nu fie suficiente pentru a proteja industria auto de opririle de producție din această iarnă.

Uzinele producătoare de mașini din Europa au o capacitate de producție cumulată cuprinsă între 4 milioane și 4.5 milioane de mașini per trimestru. Dacă se vor aplica restricții de consum al energiei, producția auto ar putea scădea până la 2,8 milioane pe trimestru. Calculele arată că aceasta ar însemna o pierdere de 4,8 milioane până la 6,8 milioane de unități de producție la o bază anuală.

Compania a luat în considerare și țările care sunt cele mai bine pregătite pentru a face față acestei crize, mai ales în timpul iernii.

Potrivit analizei, uzinele din Germania și Cehia sunt cele mai bine pregătite datorită dependenței reduse de electricitate derivată din gaze și al nivelului de stocare a gazelor.

La polul opus, uzinele din alte țări, precum cele din Spania, Belgia și Italia nu sunt la fel de bine pregătite pentru criză, arată analiza S&P Global Mobility.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!