Criza gazelor: Rusia ține Europa în șah, refuzând să rezerve capacități de export suplimentare
Rusia continuă să mențină presiunea asupra pieței europene de gaze naturale, după ce gigantul rusesc al industriei gaziere Gazprom a refuzat rezervarea de capacități de transport suplimentare pentru lunile de iarnă care urmează, potrivit rezultatelor mai multor runde de licitații privind capacitățile de transport prin conductele care traversează Ucraina și Polonia, publicate astăzi și citate de Bloomberg.
Deși președintele rus Vladimir Putin a declarat în mai multe rânduri că țara sa este gata să livreze tot gazul de care Europa are nevoie, în special atunci când cererea va atinge vârfurile de consum, Gazprom a refuzat rezervarea de capacități suplimentare aferente primul trimestru al anului viitor. Este vorba despre rutele de transport al gazelor naturale care traversează Ucraina și ajung în Uniunea Europeană prin Polonia.
În runda de licitații de marți, Gazprom nu a rezervat nicio moleculă de gaze din cantitatea de 9,8 milioane de metri cubi pe zi a capacității de tranzit oferite la punctul Sudzha și nici din cele 5,2 milioane de metri cubi pe zi disponibili la punctul Sokhranovka – localitățile lângă care se află intrările în Ucraina ale conductelor care vin din Rusia.
Totodată, nicio capacitate de tranzit spre Germania, prin stația de compresare de la Mallnow, la granița germano-poloneză, unde se termină conducta rusă Yamal-Europe, nu a fost rezervată de către Gazprom la licitațiile de marți.
Același rezultat s-a înregistrat și pentru livrările programate în trimestrele al doilea și al treilea din 2022.
Deși Gazprom va mai avea șansa de rezervare de capacități la rundele din lunile următoare, alocările și fluxurile reale de transport au fost limitate încă din septembrie, ceea ce a dat semnalul limpede al faptului că Rusia are de gând să își reducă exporturile terestre de gaze spre Europa. Acest lucru a generat acuzații din partea europenilor referitor la folosirea de către Rusia a crizei energetice europene pentru a presa aprobarea transporturilor de gaze prin controversata conductă Nord Stream 2 către Germania.
Primul trimestru al anului viitor, când consumul de gaze crește în Europa, pe fondul lunilor de iarnă, va fi o perioadă extrem de importantă pentru Rusia, în condițiile în care încearcă să dea drumul transporturilor prin Nord Stream 2 și să redirecționeze cel puțin unele fluxuri de tranzit către legătura prin Marea Baltică, în detrimentul rutelor care trec prin Ucraina.
Cotațiile de referință europene pentru contractele futures au crescut, cele cu livrare în ianuarie 2022 avansând în cazul hub-ului olandez cu aproximativ 3%, până la 67,50 euro pe MWh, la ora locală 12:26, la Amsterdam. Recordul pentru cotații fusese atins la începutul lunii octombrie, la maximul crizei energetice europene, până la 162,13 euro pe MWh.