Cu musca pe căciulă? | Malaezia amenință cu oprirea exporturilor de ulei de palmier în UE

, , , ,
Autor:    -  
Fotografie de Paul Szewczyk pe Unsplash

Timp de citire: 3 minute

Autoritățile din Malaezia au amenințat că ar putea opri exportul de ulei de palmier în Uniunea Europeană, ca răspuns la o nouă lege adoptată în UE, la finalul anului trecut, care vizează protejarea pădurilor împotriva despăduririlor, printr-o reglementare mai strictă a vânzării produselor obținute de pe suprafețe de teren intrare în circuitul agricol în urma despăduririi, scrie publicația Euractiv.com.

Ministrul Mărfurilor din guvernul malaezian, Fadillah Yusof, a declarat că Malaezia și Indonezia vor discuta împreună despre efectele legii europene, care interzice vânzarea uleiului de palmier și a altor mărfuri legate de defrișări, cu excepția cazului în care importatorii pot demonstra că producția bunurilor lor nu a afectat pădurile.

UE este un important importator de ulei de palmier, iar noua reglementare, aprobată în decembrie, a stârnit proteste din partea celor două țări, cele mai mari producătoare de ulei de palmier din lume.

”Dacă trebuie să angajăm experți din străinătate pentru a contracara orice mișcare a UE, va trebui să o facem. Sau, pe de altă parte, mai avem opțiunea de a opri cu totul exporturile spre Europa și să ne concentrăm doar asupra altor țări, dacă UE ne pune bețe în roate”, a spus Fadillah într-o declarație făcută la un seminar pe teme agricole.

Activiștii de mediu dau vina pe industria uleiului de palmier pentru defrișarea accelerată a pădurilor tropicale din Asia de Sud-Est, deși Indonezia și Malaezia au pus în aplicare anumite standarde de certificare obligatorie a sustenabilității pentru toate plantațiile.

Fadillah, care este și viceprim-ministru, i-a îndemnat pe membrii Consiliului Țărilor Producătoare de Ulei de Palmier (CPOPC) să lucreze împreună împotriva noii legi și să combată ”afirmațiile fără temei” făcute de UE și de Statele Unite cu privire la sustenabilitatea culturilor lor.

CPOPC, organism condus de Indonezia și Malaezia, a acuzat anterior UE că vizează în mod nedrept uleiul de palmier.

Într-un răspuns la afirmațiile lui Fadillah, ambasadorul UE în Malaezia a declarat că UE nu interzice importurile de ulei de palmier din țară și a negat că legea europeană a creat bariere în calea exporturilor malaeziene.

”Legea se aplică în mod egal mărfurilor produse în orice țară, inclusiv celor produse în statele membre ale UE, și are ca scop să asigure faptul că producția de mărfuri nu conduce la despăduriri și la degradarea suprafețelor împădurite”, a declarat ambasadorul UE Michalis Rokas, pentru Reuters.

Rokas a adăugat că așteaptă să se întâlnească direct cu Fadillah, pentru a rezolva diferendul și a lămuri toate preocupările Malaeziei pe această temă.

Potrivit estimărilor europenilor, cererea de ulei de palmier a Uniunii Europene va scădea semnificativ în următorii 10 ani, chiar înainte ca noua lege să fie aprobată. În 2018, o directivă a UE privind energia din surse regenerabile a impus eliminarea treptată a combustibililor pe bază de palmier utilizați în transport până în 2030, din cauza posibilei legături a acestora cu procesele de despădurire.

Indonezia și Malaezia au lansat procese internaționale mediate de Organizația Mondială a Comerțului (OMC), susținând că măsura privind combustibilii este discriminatorie și constituie o barieră comercială.

Președintele indonezian Joko Widodo și premierul malaezian Anwar Ibrahim au convenit săptămâna aceasta să ”combată discriminarea împotriva uleiului de palmier” și să consolideze cooperarea, prin CPOPC.

UE este al treilea consumator de ulei de palmier din lume, conform datelor comisiei de ulei de palmier din Malaezia. Reprezintă 9,4% din exporturile de ulei de palmier din Malaezia, importând 1,47 milioane de tone în 2022, în scădere cu 10,5% față de anul precedent.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!