Cu o producție impresionantă de cartofi, România are pentru prima dată stand la Potato Europe


Autor:    -  
potato, heart, material
Fotografie de guvo59 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

România este reprezentată, pentru prima dată, cu un stand naţional la cel mai important eveniment european dedicat producerii cartofului, Târgul Internaţional Potato Europe, anunţă miercuri Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), pe pagina sa de Facebook.

Potrivit sursei citate, participarea la acest eveniment reprezintă o oportunitate pentru cercetătorii şi fermierii români, atât din perspectiva schimburilor de opinii cu institute omoloage şi consolidării expertizei în materie, cât şi din cea a prezentării contribuţiei româneşti la dezvoltarea procesului de producţie a cartofului.

Din partea României, la târg participă Clubul Fermierilor Români, împreună cu Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Târgu Secuiesc şi Staţiunea de Cercetare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni.

Eveniment anual, organizat pe rând în Belgia, Olanda, Germania şi Franţa, ediţia curentă a Potato Europe se desfăşoară în oraşul belgian Tournai, în perioada 6-7 septembrie 2023.

Târgul internaţional urmăreşte toate etapele de producţie şi procesare a cartofului. Ediţia din 2023 este considerată cea mai extinsă de până în prezent, bucurându-se de participarea a peste 220 de expozanţi şi experţi din state membre UE, dar şi din Regatul Unit şi Turcia.

“Importanţa evenimentului a fost marcată de deschiderea sa în prezenţa vicepremierului Belgiei, David Clarinval, responsabil de domeniile agricultură şi IMM-uri în guvernul federal belgian. Cu această ocazie, vicepremierul belgian a vizitat, în prima zi a evenimentului, standul României”,

notează MADR pe Facebook.

Câți cartofi produce România?

Producţia de cartofi obţinută în 2021- 2,68 milioane de tone – clasează România pe locul şase în Uniunea Europeană (UE), prima poziţie fiind ocupată de Germania, cu 11,55 milioane de tone, potrivit datelor provizorii anunţate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În topul producătorilor de cartofi din UE se mai află Franţa, cu 8,73 milioane de tone, urmată de Olanda – 7,09 milioane de tone, Polonia – 6,48 milioane de tone şi Belgia, cu 4,1 milioane de tone.

În ceea ce priveşte suprafaţa cultivată, România a ocupat locul patru cu 166.000 hectare, după Polonia (359.000 hectare), Germania ( 275.000 hectare) şi Franţa (206.000 hectare).


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!