Închide

#TOPSTORY2023 | David vs. Goliat | Cum s-a transformat, peste noapte, un simplu tehnician din erou în inamicul public nr. 1 al Tesla

Avatar
Lukasz Krupski Handelsblatt

Łukasz Krupski în studioul Handelsblatt. Sursa foto: captură Handelsblatt.

Timp de citire: 7 minute
  • Probabil că, undeva într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat, povestea lui Łukasz Krupski se va transforma într-o carte și, apoi, într-un film cu mare succes la public.
  • Tehnicianul polonez a lucrat la o fabrică Tesla din Norvegia, a stins incendii cu prețul vieții, a devenit erou, apoi, la scurt timp, a dat în vileag abuzuri în serie la care a fost supus el și colegii lui, iar în final și-a pierdut locul de muncă și a devenit inamicul public nr. 1 al lui Elon Musk și al imperiul său de afaceri.
  • Povestea lui, detaliată într-un amplu interviu acordat cotidianului german Handelsblatt, arată că Tesla este complet diferită din exterior față de cum se arată a fi mediul de lucru privit dinăuntru.
  • Łukasz nu a mers la sediul redacției Handelsblatt cu mâna goală: avea cu el 100 de GB de date, inclusiv unele informații nedestinate publicului despre viitorul model de pick-up electric Cybertruck, dar și detalii despre condițiile improprii de muncă din fabricile companiei fondate de Elon Musk, scrie publicația poloneză Auto Świat.

Krupski a început să lucreze la Tesla în noiembrie 2018.

Încă din prima zi, a întâmpinat o serie de probleme care l-au surprins foarte mult. De pildă, compania nu i-a pus la dispoziție haine speciale de lucru. De asemenea, a aflat de la colegi că aceștia și-au primit laptopul de serviciu abia după câteva luni de la angajare. În plus, spune el, din fabrică lipseau instrumente și scule esențiale pentru desfășurarea activității.

Łukasz, eroul Tesla

Totul a început când un încărcător conectat la un Tesla Model 3 a luat foc într-unul dintre compartimentele de asamblare ale fabricii Tesla din Lilleström, în Norvegia, unde Łukasz era angajat ca tehnician. Era tocmai ziua de 30 martie 2019, când modelul Tesla era prezentat într-un eveniment cu public la Lilleström, iar incidentul s-a petrecut nu departe de locul prezentării, în culise.

Polonezul, angajat de mai puțin de cinci luni și aflat încă în perioada de probă, nu a stat pe gânduri și a smuls încărcătorul în flăcări din mufa mașinii și a scos cu mâinile goale cablurile și componentele care ardeau și începuseră să se topească. A acoperit flăcările cu cârpe și prosoape și a reușit să le stingă.

Actul său eroic a avut consecințe grave. Pe de o parte, Krupski a fost internat la spital și a stat acolo câteva zile din cauza arsurilor. Doar câteva ore după ce managerul compartimentului în care lucra i-a transmis lui Musk informațiile despre incident, Łukasz a primit un email cu textul:

”Felicitări pentru eroismul tău!”

Expeditorul nu era nimeni altul decât însuși Elon Musk, șeful suprem și fondatorul Tesla.

Ceea ce a început ca o poveste despre eroismul unui angajat și a continuat de îndată cu recunoașterea eroismului său de către angajator s-a transformat în scurt timp într-o bătălie juridică pe viață și pe moarte între gigantul industriei auto și umilul tehnician de la fabrica din Lilleström.

Punctul de inflexiune

E-mail-ului trimis de Musk, Krupski i-a răspuns că sunt mult lucruri de îmbunătățit în procesele și procedurile din fabrică, în așa fel încât astfel de evenimente să nu se mai poată petrece și în viitor.

Musk a continuat schimbul de e-mail-uri, întrebându-l la ce se referea.

Krupski i-a scris apoi mai pe larg despre procedurile de securitate la locul de muncă, despre protecția împotriva incendiilor și lacunele pe care le-a observat în programele de formare ale angajaților.

După doar câteva zile, situația sa în fabrica Tesla s-a deteriorat rapid și dramatic – conform propriilor sale cuvinte: a fost hărțuit, amenințat și terorizat de superiorii săi.

Un coleg i-a spus direct chiar că îl va înjunghia în spate cu o șurubelniță, dacă nu se calmează.

Superiorul său i-a transmis că vrea să aibă acces la conversațiile pe care le avea cu ”supremul” Tesla, iar în următorul e-mail pe care l-a primit de la Musk, acesta și-a schimbat complet tonul. Astfel, ultimul e-mail pe care i l-a trimis arată ca un reply automat:

”Nu pot citi e-mail-urile, decât dacă sunt cu adevărat esențiale pentru activitatea Tesla”.

Punct.

Din rău în mai rău

Pe 11 aprilie 2019, Krupski convoacă o întâlnire cu câțiva dintre colegii din companie. Vorbește despre faptul că bancurile de asamblare nu îndeplinesc condițiile de siguranță, iar comentariile sale sunt transmise managerului. Acesta îl asigură că ”sfaturile trimise vor fi luate în serios”.

Curând după aceea, polonezul observă ceva deranjant.

Computerul lui începe să funcționeze tot mai încet. Krupski bănuiește că de vină ar putea fi software-ul de tracking Code42, care rulează tot timpul în fundal. I s-a spus că ar fi destinat pentru identificarea angajaților care ”reprezintă o amenințare pentru companie”.

Doar câteva zile mai târziu, superiorul lui direct îl cheamă în birou și îi spune simplu că ”nu îi mai vede vreun viitor în companie”.

Krupski îi scrie din nou lui Musk, relatându-i toată povestea. De data aceasta, proprietarul Tesla nu îi răspunde nimic.

Tehnicianul polonez este transferat într-o nouă locație. De acum înainte, va lucra la subsolul departamentului de livrări, unde nu are niciun contact cu vreunul dintre colegii săi.

În mai 2019, Krupski depune o plângere la departamentul de resurse umane. Este chemat la o întâlnire la care participă superiorul său direct.

Un angajat de la resurse umane îl informează că Tesla ”are în vedere concedierea lui”.

Toate acestea se întâmplă la doar șase săptămâni după incendiul de la fabrica din Lilleström, pe care îl stinsese.

Potrivit raportului înaintat la resurse umane de superiorul său, tehnicianul polonez ”afectează în mod negativ mediul de lucru” și este ”excesiv de zelos”.

Mai mult, modul în care a raportat incidentele petrecute în fabrică a fost ”nepotrivit”.

Lui Łukasz îi vine o idee

Polonezul își continuă munca la Tesla, dar toate cele care i s-au întâmplat și continuă să i se întâmple i-au afectat sănătatea.

Pe 23 septembrie 2020, Łukasz Krupski își pierde cunoștința și trebuie dus la dispensarul fabricii. La scurt timp după aceea, începe și ședințele de psihoterapie. În ciuda acestui fapt, el încă vrea să profite la maximum de timpul său la companie. De teamă că angajatorul său îi va da referințe proaste, încearcă să găsească modalități de a se apăra.

Pe 2 noiembrie 2021, Krupski se conectează la sistemul IT al companiei. Din întâmplare, reușește să acceseze un fișier care provenea, cel mai probabil, de la departamentul financiar al Tesla. Se dovedește rapid că are acces și la multe alte date care nu ar trebui să fie publice pentru toată lumea.

Łukasz salvează tot mai multe fișiere la care constată că are acces. Este vorba despre documente din diverse departamente ale companiei. Ajunge chiar la raportul de cheltuieli de securitate ale lui Elon Musk, la unele date sensibile ale clienților și angajaților Tesla, precum și la date despre celebrul model Cybertruck.

Łukasz se hotărâse să spună tot

În total, strânge peste 100 GB de fișiere, pe care ulterior le trimite ziarului Handelsblatt, fără a-și da numele și prenumele.

Tesla primește informații despre o scurgere de date către mass-media germană.

Pe 9 martie 2022, compania l-a concediat în cele din urmă pe Krupski, după care compania demarează o anchetă internă de proporții.

Pe 1 iunie 2023, apartamentul polonezului din Norvegia este percheziționat și Łukasz rămâne fără toate dispozitivele electronice pe care le ținea în casă.

Ce află Handelsblatt?

Nu erau probleme doar cu condițiile de muncă, ci și cu calitatea produselor cu care avea de-a face în calitate de tehnician.

În fabrica în care lucrase, Krupski era responsabil de reglarea și fixarea capacelor, balamalelor și încuietorilor mașinilor, precum și de remedierea defecțiunilor electrice. Era vorba despre unități Tesla Model 3, destinate chiar pieței din Norvegia, ajunse din America pe mare.

Aproape fiecare vehicul care i-a trecut prin mână avea, printre altele, apă în portbagaj, spune el.

De asemenea, la descărcare, mașinile coborâte de pe nave erau foarte adesea deteriorate și incomplete.

Vopseaua aproape fiecărei mașini trebuia și ea aranjată, pentru că venea zgâriată.

În interviul pe care l-a dat, Krupski a vrut să sublinieze că fusese un mare fan Tesla și că nu avea nicidecum intenția să spună ceva rău despre producătorul de mașini electrice. Atâta doar că, după timpul petrecut acolo, și-a dat seama cât de diferit arată compania din interior față de cum o credea el din exterior, de dinainte de a se angaja.

Punctul fără întoarcere

Krupski spune acum că, deși fusese mare fan al companiei și al mașinilor Tesla, motiv pentru care a și vrut să se angajeze în companie, acum nici nu mai vrea să audă de Tesla, darmite să și conducă o mașinp.

Spune că tehnologia Autopilot este un fel de experiment de masă pe drumurile publice și nu își dorește sub niciun chip să ia parte la așa ceva. Mai spune că nu crede că lui Musk îi pasă în vreun fel de siguranța clienților săi.

De altfel, o parte din documentele trimise către Handelsblatt conțineau chiar rapoarte interne despre diverse accidente legate de sistemul Autopilot, precum și o serie de comunicări interne din cadrul Tesla, care atestă defecte ale software-ului de asistență al șoferului în cazul mașinilor echipate cu Autopilot.

Scandalul a luat proporții după ce Krupski i-a trimis o parte din date lui Aaron Greenspan, un critic acerb Tesla. Printre altele, Greenspan susține că, în timpul studenției sale la Harvard, venise cu ideea unei rețele online de prieteni cu patru luni înainte ca Mark Zuckerberg să înregistreze domeniul web a ceea ce a devenit ulterior Facebook-ul.

Greenspan l-a încurajat pe Krupski să predea informațiile pe care le adunase despre Autopilot către Administrația Națională pentru Siguranța Traficului pe Autostrăzi din SUA (National Highway Traffic Safety Administration – NHTSA). Instituția investighează de multă vreme software-ul despre care Tesla susține că poate conduce, accelera și opri mașina în mod autonom, deși șoferul trebuie să fie pregătit să preia controlul mașinii în orice moment.

Agenția l-a intervievat de mai multe ori pe Krupski, menționnd că informațiile sale sunt luate în serios.

Lupta în instanțe între David și Goliat

Tesla l-a dat în judecată pe Krupski pentru furt de date.

Totuși, reprezentanții companiei au susținut până acum că nu au descoperit nicio utilizare periculoasă a datelor publicate de Krupski.

Potrivit Handelsblatt, Tesla ar fi fost gata să renunțe la toate acțiunile legale împotriva lui Łukasz. Însă, pentru ca acest lucru să se fi întâmplat, polonezul ar fi trebuit să ștergă integral toate fișierele pe care le-a obținut din interiorul companiei.

Desigur, Krupski a refuzat, pentru că – spune el acum – credea că ”misiunea lui la Tesla nu se încheiase încă” și că insistă ca autoritățile îndrituite să intre în posesia tuturor informațiilor de interes.

De asemenea, Łukasz Krupski suferă de depresie, anxietate și insomnie, iar în prezent este șomer.

Totuși, se declară ”foarte bucuros” că a reușit să treacă peste temeri și să iasă public cu toate informațiile pe care le are, a spus el în interviul acordat Handelsblatt.

La rândul său, a dat în judecată Tesla în Norvegia, pe temeiuri legate de dreptul muncii, având asistență juridică din partea unor avocați norvegieni.

scroll to top