Închide

Cum era de așteptat, Orbán se opune sprijinului UE de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina

Avatar
politics, politician, political

Fotografie de tiburi pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Premierul ungar Viktor Orbán s-a declarat împotriva unui plan de sprijin pe termen lung de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, pe care Uniunea Europeană intenționează să îl aprobe până la sfârșitul anului, potrivit Euronews.

Proiectul de plan, cunoscut sub numele de Facilitatea pentru Ucraina, cuprinde 33 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi cu dobândă redusă și 17 miliarde de euro sub formă de granturi nerambursabile și face parte dintr-o revizuire mai amplă de 100 de miliarde de euro a bugetului comun pe termen lung al blocului.

Orice modificare a bugetului necesită binecuvântarea unanimă a tuturor celor 27 de state membre, ceea ce ar permite unei singure țări să oprească procesul în fașă.

Opoziția lui Orbán, care era de așteptat, având în vedere declarațiile sale anterioare și întâlnirea sa controversată cu Vladimir Putin în China, a fost exprimată clar joi, în timpul unui summit de două zile la Bruxelles, unde liderii au avut primul lor schimb de opinii de când Comisia Europeană a propus în iunie mecanismul pentru Ucraina.

“Comisia vrea mai mulți bani pentru a-i putea da politicii de integrare (a migranților) și pentru ucraineni”, a declarat Orbán la sosire. “Nu susținem niciunul dintre ele, lipsesc argumentele profesionale și politice, le vom respinge”.

La rândul său, Robert Fico, proaspăt învestit prim-ministru al Slovaciei, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la nivelul ridicat de corupție din interiorul Ucrainei și a cerut garanții suplimentare pentru a se asigura că banii UE nu sunt “deturnați”.

“Ucraina este una dintre cele mai corupte țări din lume, iar sprijinul financiar brutal este condiționat de garanții că banii europeni, inclusiv cei slovaci, nu vor fi deturnați”, a scris Fico într-o postare pe Facebook publicată vineri dimineață, menționând că resursele ar trebui folosite pentru a ajuta companiile slovace în reconstrucția Ucrainei.

Rezervele premierului nu au fost însă interpretate ca un “nu” categoric și au lăsat ușa deschisă pentru o posibilă aprobare a planului de 50 de miliarde de euro, cu condiția ca garanțiile să fie puse în aplicare, au declarat mai mulți diplomați pentru Euronews.

Corupția este considerată înrădăcinată în economia și societatea ucraineană, țara ocupând locul 116 din 180 în Indicele de percepție a corupției realizat de Transparency International. Consolidarea luptei împotriva corupției este una dintre cele șapte condiții prealabile pe care Comisia le-a stabilit pentru a avansa candidatura Kievului la aderarea la UE.

Faptul că Fico nu s-a opus frontal Facilității pentru Ucraina a fost întâmpinat cu o anumită ușurare în sală, deoarece liderul slovac anunțase, cu doar câteva ore înainte de începerea summitului, că țara sa nu va mai furniza asistență militară Ucrainei pe bază bilaterală, îndeplinindu-și astfel una dintre promisiunile sale electorale.

“Războiul din Ucraina nu este al nostru, nu avem nimic de-a face cu el”, a declarat el joi. “O oprire imediată a operațiunilor militare este cea mai bună soluție pentru Ucraina. UE ar trebui să treacă de la statutul de furnizor de arme la cel de pacificator.”

Fico a precizat că guvernul său de coaliție va da undă verde doar “ajutorului umanitar și civil” pentru autoritățile ucrainene, care se află în mijlocul unei contraofensive istovitoare împotriva forțelor rusești invadatoare.

Facilitatea pentru Ucraina nu include nici asistență umanitară, nici militară, ci se concentrează pe sprijinul macrofinanciar pentru a umple golurile din bugetul Kievului, a susține serviciile esențiale, a reconstrui infrastructura critică și a accelera reformele cheie.

Dar chiar dacă Fico va fi în cele din urmă convins să semneze, rezistența lui Orbán ar putea deraia revizuirea bugetului și ar putea arunca sprijinul blocului pentru Ucraina în limbo. Budapesta a reținut din luna mai o tranșă de 500 de milioane de euro din ajutorul militar al UE pentru Kiev, un impas pe care Bruxelles-ul nu a reușit să îl rezolve, provocând frustrare și jenă.

Vorbind pentru rapoarte vineri dimineață, premierul estonian Kaja Kallas, unul dintre cei mai vocali susținători ai Ucrainei, a declarat că “au fost puse întrebări” lui Orbán și Fico în timpul discuțiilor cu ușile închise dintre lideri.

“Cum vedeți viitorul? Dacă nu ajutăm Ucraina, atunci care este alternativa, cu adevărat? Adică, Rusia câștigă. Și ce se întâmplă în continuare? De ce credeți că sunteți în siguranță atunci, când atunci când cedăm Ucraina și nu îi sprijinim chiar acum?” a spus Kallas. “Aceasta este o întrebare la care, de fapt, nu au răspuns. Deci cred că trebuie, știți, să discutăm mai departe”.

scroll to top