Închide

Daniel Dăianu, critici dure la adresa Guvernului: Regimul de taxe este regresiv, cei săraci plătesc mai mult

Avatar
Daniel Daianu

Foto: stiripesurse.ro

Timp de citire: < 1 minut

Profesorul Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal, invitat la Antena 3 CNN, a vorbit despre facilitățile care au acaparat politica fiscală și au dus, pe nesimțite, la scăderea veniturilor la bugetul de stat. Preşedintele Consiliului Fiscal a declarat că regimul fiscal din România nu încurajează munca, iar acesta a fost caracterizat, în ultimul deceniu, de  transformări care l-au făcut să fie profund inechitabil pentru români.

“În ultimul deceniu, am asistat la transformări ale regimului fiscal, care l-au făcut să fie profund inechitabil.

Am spus, în anumite documente ale Consiliului Fiscal, că regimul de taxe și impozite este regresiv, adică cei care au venituri mai mici, plătesc mai mult, ceea ce este profund inechitabil.

Din păcate, de-a lungul ultimului deceniu, guvernele au dovedit o nonșalanță teribilă în a reduce taxe și impozite, fără a avea grijă de echilibrul bugetar, într-o țară în care veniturile fiscale sunt foarte joase.

Această puzderie de facilități și de discriminări au făcut ca veniturile să fie joase, în condițiile în care avem și deficite bugetare mari, care s-au justificat, să spunem, în pandemie sau în condițiile crizei energetice, când au fost necesare cheltuieli suplimentare.

Noi avem un dezacord structural între cheltuielile permanente și veniturile permanente. Gaura există, pentru că există slăbiciuni în construcția bugetului.

Eu salut încercarea Guvernului de a reduce din cheltuieli, dar nu pot fi tăiate cu satârul, pentru că viața va arăta că anumite cheltuieli nu pot fi eliminate”, a spus preşedintele Consiliului Fiscal.

scroll to top