David: România va lua în calcul exemple de manuale din alte țări când va elabora propriile manuale
România urmează să ia în calcul exemple manuale din alte țări „la care noi ne raportăm”, atunci când va elabora propriile manuale – „nu să le copiem, dar să le facem la același nivel”, a spus ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, într-o ediție Rethink România difuzată de TVR Info pe 8 martie, scrie Edupedu. El a arătat că, dacă viitoarele planuri-cadru pentru liceu „sper o vreme să rămână”, manualele „trebuie făcute și actualizate mereu pe baza conținutului”.
Pe lângă acestea, este nevoie de pregătirea mai bună a metodelor de predare, în universități, a spus ministrul în aceeași ediție. El a spus că
„și cursurile trebuie făcute bine”,
dar se fac simțite diferențe majore între activitățile profesorilor:
„un profesor bun de obicei știe ce trebuie să facă. Unii au efectiv talentul, fără să meargă la nu știu câte cursuri de predare, au efectiv talentul de a fi profesori. Alții, care au fost la zeci de cursuri, predau tot prost.”
Dincolo de pregătirea profesorilor, componenta
„cea mai dinamică”
este cea legată de conținuturi, a apreciat ministrul. În ceea ce privește manualele, el a spus că ar putea fi avute în vedere, exemple din diverse țări –
„poate una din zona latină, una din zona germană, una din zona nordică sau britanică”.
Intenția este
„nu să le copiem, dar să le facem la același nivel de detaliere, relevanță, atractivitate, ca prezentare”.
Și a dat exemplul manualelor de psihologie de acum, în baza cărora el, deși este expert în domeniu, nu știe dacă ar lua 10:
„Eu sunt psiholog. Dacă mă uit peste manualul de psihologie și mi se dă un test din manualul ăla… Mi-ați spus că sunt printre primii 2%, așa este, sigur că nu o să pic, dar 10…. Cu greu. 9, așa… Adică lucrurile arată prost”.
Declarațiile ministrului, detaliat (min. 32 în înregistrarea emisiunii):
„(…) Va trebui să luăm programe și exemple de manuale din 2-3 țări la care noi ne raportăm și pe care le vedem ca repere când vorbim cum ar trebui să arate educația, poate una din zona latină, una din zona germană, una din zona nordică sau britanică și să facem și noi lucrurile – nu să le copiem, dar să le facem la același nivel de detaliere, relevanță, atractivitate, ca prezentare, în cazul manualelor.
Fiindcă altfel… Eu sunt psiholog. Dacă mă uit peste manualul de psihologie și mi se dă un test din manualul ăla… Mi-ați spus că sunt printre primii 2%, așa este, sigur că nu o să pic, dar 10…. Cu greu. 9, așa… Adică lucrurile arată prost. Avem foarte mult de lucru.
Dar cred că cea mai dinamică componentă la care trebuie să fiu mereu atent ține mai degrabă de conținuturi. Planurile-cadru sper că dacă le modificăm acum o vreme să rămână, manualele se leagă de conținuturi și ele trebuie făcute și actualizate mereu pe baza conținutului. Și sper că metodele de predare, odată ce învățăm să predăm bine și începem să-i pregătim bine în universități…
Bun, mai apar metode noi, spectaculoase, să spunem, mai poți face și acolo ceva. Dar nu lucruri majore. Un profesor bun de obicei știe ce trebuie să facă. Unii au efectiv talentul, fără să meargă la nu știu câte cursuri de predare, au efectiv talentul de a fi profesori. Alții, care au fost la zeci de cursuri, predau tot prost. E drept, și cursurile trebuie făcute bine.”