Decathlon renunță la mărci și reduce magazinele. Care este motivul?
Mai puține mărci private, magazine mai mici, digitalizarea, sustenabilitatea și franciza sunt câteva dintre direcțiile noului plan strategic pe cinci ani la Decathlon. Economiile de costuri sunt, de asemenea, în cărți, transmite RetailDetail.eu.
De când Barbara Martin Coppola a preluat funcția de director general în ianuarie anul trecut, la Decathlon bate un nou vânt. Femeia de top, cu experiență la companii internaționale precum Ikea, Google, YouTube și Samsung, se îndreaptă spre o transformare profundă a companiei de retail de succes. Faptul că la preluarea mandatului – spre disperarea unor angajați (francezi) – a instituit engleza ca limbă de lucru pentru întâlniri și comunicare internă este doar un detaliu. Un nou plan strategic pe cinci ani ar trebui să asigure reziliența viitoare a Decathlon pe o piață din ce în ce mai competitivă, știe revista franceză de afaceri Challenges.
Căci, deși retailerul de sport iese dintr-un 2022 excelent, cu cifra de afaceri în creștere cu 12%, până la 15 miliarde de euro, preocupările cu privire la rezultatele din acest an sunt în creștere. Decathlon a observat o încetinire a creșterii în primăvară și ia măsuri de precauție pentru a monitoriza profitabilitatea. Două magazine franceze neprofitabile se vor închide, va exista o restricție privind recrutarea și formarea, aerul condiționat în magazine va fi stabilit la 26° și se spune că 600 de locuri de muncă sunt în pericol. Pentru a-și îmbunătăți profitabilitatea, Decathlon se gândește și la reducerea marilor sale magazine. Suprafața liberă va fi subînchiriată. O altă cale este operațiunile de franciză în unele țări mai puțin strategice, cum ar fi Noua Zeelandă sau Republica Congo.
Mai puține etichete private
Una dintre cele mai notabile intervenții din plan este reducerea drastică a numărului de mărci private. Din cele 49 actuale, Decathlon vrea să păstreze 12 puternice: Decathlon, Kipsta, Caperlan, Tribord, Btwin, Simond, Domyos, Kiprun, Solognac, Van Rysel, Quechua și Inesis. Prin concentrarea investițiilor pe un număr mai limitat de mărci, retailerul poate îmbunătăți gradul de cunoaștere a mărcii și găsirea online, poate face gama mai ușor de citit pentru consumatori, poate crește eficiența în cadrul organizației. În plus, Decathlon intenționează să se concentreze mai puternic pe patru sectoare în creștere: drumeții, mobilitate moale, fitness și wellness.
Sustenabilitatea este, de asemenea, un capitol important din planul strategic: până în 2026 amprenta ecologică va fi cu 20% mai mică, până în 2050 compania va fi neutră din punct de vedere climatic. Decathlon se angajează așadar către circularitate și așteaptă multe de la o formulă de abonament, care este în prezent testată cu succes în Belgia: clienții din Antwerp și Alleur pot împrumuta echipamente și îmbrăcăminte în toate sporturile printr-un abonament lunar.