”Deutschlandticket”, găselnița prin care nemții vor să împuște doi iepuri dintr-un singur foc
Autoritățile din Germania sunt hotărâte să introducă, anul viitor, așa-numitul Deutschlandticket – un bilet cu tarif unic și redus pentru orice tip de transport în comun – cu scopul de a-i încuraja pe oameni să își reducă durata de utilizare a mașinilor proprii și pentru a contribui, în acest fel, la atingerea obiectivelor privitoare la emisiile de gaze cu efect de seră ale țării, potrivit agenției Reuters.
Noul ”Deutschlandticket”, despre care autoritățile au vorbit oficial pentru prima dată în această săptămână, costă 49 de euro pe lună și acoperă călătorii nelimitate pe tot teritoriul Germaniei cu toate mijloacele de transport public local, de la autobuze până la trenuri metropolitane.
Berlinul își propune să devină neutru din punct de vedere climatic până în 2045 și să își reducă cu 65% din emisii până în 2030, comparativ cu 1990.
Germania a reușit până acum o reducere generală de aproximativ 40%, dar sectorul transporturilor a rămas în urma celorlalte, emisiile din 2021 fiind cu doar 9,4% mai puține comparativ cu nivelul din 1990.
Măsura luate de autorități are și alt scop, făcând parte din pachetul de măsuri pe care Berlinul le vizează pentru protecția socială a categoriilor vulnerabile, pe fondul creșterii costului vieții de zi cu zi.
Pe timpul verii din acest an, Germania a pus la dispoziție un bilet lunar de doar 9 euro, pe orice tip de transport public, însă măsura a expirat la finalul lunii august, autoritățile anunțând atunci că vor reveni cu o altă formulă de același gen care ar putea să devină permanentă.
Asociația companiilor de transport din Germania estimează că biletul de 9 euro a prevenit emisii de dioxid de carbon cifrate la aproximativ 1,8 miliarde de tone. Pe de altă parte, doar la circa 10% din călătoriile cu mașinile personale au renunțat germanii grație acestui program.
Ministerul Transporturilor de la Berlin a fost presat să prezinte un program de urgență pentru reducerea emisiilor, după ce obiectivul anului trecut nu a fost îndeplinit. În acest context, autoritățile de resort au susținut că reformarea sectorului transporturilor este mai dificilă decât alte domenii ale economiei, întrucât afectează viața de zi cu zi a oamenilor, care nu poate fi schimbată atât de rapid.
”Trebuie să facem progrese în toate domeniile protecției climatice, însă mobilitatea oamenilor este un drept fundamental”, a transmis un purtător de cuvânt al Ministerului Transporturilor.
În Germania, renumită pentru industria sa auto, mașinile au devenit tot mai eficiente, însă pe ansamblul sectorului transporturilor nu a fost făcut prea multe progrese în reducerea emisiilor, în condițiile în care numărul camioanelor de pe șoselele germane este acum cu mult mai mare decât acum două decenii.
De pildă, emisiile rutiere din transportul de marfă sunt cu 17% mai mari în prezent decât în 1995, arată datele Agenției Federale de Mediu din Germania.
Grupurile activiștilor de mediu susțin că Germania trebuie să impună o limită de viteză la nivel național pe autostrăzi, să elimine stimulentele fiscale pentru mașinile companiilor și să oprească producția de mașini cu motoare cu ardere internă încă din 2025.
”Este necesară o reformă a legislației privitoare la traficul rutier, întrucât în condițiile actuale mașinile sunt încă masiv favorizate în raport cu alte mijloace de transport, mai puțin poluante”, a declarat Marissa Reiserer, expertă a organizației Greenpeace.
Datele Agenției Federale de Mediu publicate anul trecut au arătat că limitarea vitezei de deplasare pe autostrăzile germane la 120 de kilometri pe oră ar putea reduce emisiile totale de CO2 de la autoturismele și vehiculele comerciale ușoare cu aproximativ 2,6 milioane de tone anual.
Coaliția de guvernământ din Germania nu a reușit să cadă de acord asupra unei limitări a vitezei pe autostrăzi din cauza opoziției partidului liberal FDP.
”Desigur, impunerea unei limite de viteză nu este singura soluție, dar este o măsură care poate fi aplicată cu ușurință, rapid, practic peste noapte, pentru ca apoi sectorul transporturilor să se poată dedica în totalitate găsirii de răspunsuri la toate celelalte mari întrebări”, a spus Reiserer.