Închide

Diamantele rusești, în pericol? Statele G7 discută sancțiuni împotriva exporturilor

Avatar
gold jewelry, bracelet jewelry, gold bracelet

Fotografie de HiepHoang pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Cele mai avansate șapte economii din lume, G7, discută despre impunerea de sancțiuni asupra exporturilor de diamante rusești – o măsură complicată care ar putea duce la o creștere potențială a prețurilor pentru acest produs de lux, potrivit CNBC.

Exporturile de diamante ale Rusiei au fost în mare parte scutite de sancțiunile internaționale după invazia la scară largă a Moscovei în Ucraina, în februarie anul trecut. Asta în ciuda apelurilor contrare din partea Ucrainei și a unor țări europene, precum și a mai multor runde de măsuri care vizează exporturile de energie, băncile și oligarhii de la Kremlin.

În 2021, Rusia a încasat aproximativ 4,7 miliarde de dolari din exporturile de diamante, potrivit datelor Observatorului de Complexitate Economică. Acest lucru a făcut din Rusia al optulea cel mai mare exportator de diamante din lume. Diamantele nu sunt comercializate în mod obișnuit ca petrolul sau aurul, dar reprezintă o piață mare care merge dincolo de bijuterii. Pietrele sunt folosite, de asemenea, pentru foraje, stomatologie, calculatoare, printre altele.

Unele țări – cum ar fi Belgia, care cumpără o cantitate semnificativă de diamante rusești – doresc o “abordare globală” a exporturilor rusești, spre deosebire de o măsură specifică UE, pentru a se asigura că sancțiunile nu le afectează în mod disproporționat.

“Dezbaterea durează de ceva timp, deoarece există un risc clar că Rusia ar putea pur și simplu să-și redirecționeze exporturile către țările neparticipante”, a declarat Edward Gardner, economist specializat în mărfuri la Capital Economics, pentru CNBC prin e-mail. “Totuși, dacă sancțiunile ar fi implementate într-un mod care să facă dificilă eludarea, atunci am putea vedea mai puțină ofertă rusă pe piață și prețuri mai mari”, a spus el.

Industria diamantelor din Europa este preocupată de devierea comerțului cu pietre către alte piețe, cum ar fi Dubai, din cauza perspectivei de a plăti mai mult pentru această marfă și de a nu reuși să afecteze semnificativ veniturile Rusiei din acest comerț.

Ca atare, G7 poartă discuții despre cum să folosească tehnologia pentru a găsi sursa originală a pietrelor.

În martie, SUA și UE au afirmat într-o declarație că “Rusia continuă să câștige miliarde de dolari din comerțul cu diamante” și ambele “rămân angajate să impună Rusiei consecințe economice pentru războiul său neprovocat din Ucraina”.

Hans Merket, un cercetător cu sediul în Belgia care se ocupă de resursele naturale la International Peace Information Service, un institut de cercetare independent, a declarat că sancțiunile asupra diamantelor rusești sunt o chestiune de timp. Dacă nu va fi în următorul pachet, atunci în cel de după, a spus el.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vorbit marți despre un al 11-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care este dezbătut în prezent între cele 27 de capitale ale UE, dar nu a menționat că diamantele ar figura în această rundă.

În schimb, următorul set de măsuri se va concentra “pe reprimarea eludării”.

Dintre cele câteva runde de sancțiuni de până acum, măsurile UE au vizat petrolul, cărbunele, băncile, persoanele bogate și mass-media rusești – pentru a numi doar câteva.

Tobias Gehrke, senior policy fellow la Consiliul European pentru Relații Externe, un think tank, a declarat pentru CNBC că există “multe probleme” în ceea ce privește aplicarea sancțiunilor.

El a spus că, până acum, măsurile împotriva Rusiei au fost “mai mult sancțiuni de tip pedeapsă”.

“Nu există nicio îndoială că Rusia va rămâne capabilă să finanțeze războiul pentru încă mulți ani”, a spus Gehrke, chiar dacă sunt introduse sancțiuni cu diamante.

UE a importat diamante rusești de aproximativ 1,4 miliarde de euro (1,5 miliarde de dolari) în 2022, potrivit biroului de statistică al Europei. Această sumă a scăzut de la 1,8 miliarde de euro în 2021.

Alrosa, o companie minieră și de stat din Rusia, a raportat vânzări de diamante brute și lustruite, în ianuarie 2022, de 325 de milioane de dolari și a vorbit despre “cererea puternică” pentru această marfă. De atunci, compania nu a mai publicat alte rezultate.

În luna aprilie a anului trecut, Trezoreria SUA a extins sancțiunile anterioare impuse Alrosa. Marea Britanie, Canada și Noua Zeelandă au adoptat, de asemenea, măsuri similare împotriva uneia dintre cele mai mari companii miniere din lume.

Ambasadorii europeni au dezbătut miercuri noi sancțiuni împotriva Rusiei. Ambasadorul Poloniei la UE, Andrzej Sados, a declarat că va întreba brațul executiv al UE de ce proiectul de propunere nu include diamantele din Rusia, potrivit unui purtător de cuvânt.

scroll to top