Închide

Diavolul stă în detalii: Obiectivele climatice ale IKEA, sabotate de lipiciul de la îmbinări

Avatar
Wood construction industry preparation

Fotografie de Los Muertos Crew pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

Strategiile gigantului industriei și comerțului de mobilier IKEA în vederea atingerii obiectivelor climatice pentru 2030 au în vedere practicile uzuale, întâlnite la mai toate companiile – stimularea utilizării energiei regenerabile și reducerea amprentei climatice a materialelor pe care le utilizează în procesele de fabricație. Printre amănuntele care ar putea să îi pună un obstacol important în îndeplinirea dezideratelor climatice se numără și un ”dușman” neașteptat: lipiciul care ține împreună unele dintre cele mai populare produse ale gigantului de mobilier, scrie Bloomberg, citând Raportul de Sustenabilitate pentru 2022, publicat miercuri de compania suedeză.

Adezivii pe care IKEA îi folosește pentru majoritatea pieselor de mobilier pe care le produce și le vinde reprezintă în prezent 5% din amprenta totală de carbon a companiei, conform Raportului citat.

”Adoptarea de cleiuri din surse regenerabile este un factor cheie pentru atingerea obiectivului nostru global privind clima. O mare provocare cu care vin cleiurile bio este aceea că nu toate aceste versiuni sunt compatibile cu cleiurile convenționale și cu tehnologia noastră actuală de utilizare”, transmite compania IKEA în raport.

Ca atare, dacă fabricile furnizorilor IKEA vor fi nevoite să treacă la cleiuri pe bază de ingrediente bio, va fi necesară, de asemenea, și actualizarea utilajelor și a tehnologiei de producție în consecință, mai spun autorii raportului.

Compania are un obiectiv extrem de ambițios, acela de a depăși neutralitatea climatică până la sfârșitul acestui deceniu, trecând chiar în teritoriul pozitiv din acest punct de vedere – adică, activitatea companiei ar urma să creeze un beneficiu pentru mediu, prin eliminarea unor cantități suplimentare de dioxid de carbon din atmosferă raportat la emisii.

Din 2016, IKEA și-a redus emisiile de echivalent de dioxid de carbon cu 12%, procentul aferent anului trecut fiind de 5%, potrivit raportului publicat.

Pe lângă utilizarea adezivilor bio, compania notează că este conștientă de faptul problema emisiilor va trebui să fie abordată încă din primele faze ale lanțului său de aprovizionare și ale operațiunilor, de la producție până la transport, alături de amprenta climatică a celor aproximativ 460 de magazine. De asemenea, compania intenționează să crească ponderea energiei regenerabile în lanțul său de aprovizionare și vizează utilizarea în proporție de 100% a energiei regenerabile în procesele de producție până la sfârșitul deceniului. Anul trecut, producția a utilizat energie regenerabilă în proporție de 50%.

Planurile IKEA cuprind sprijinirea furnizorilor prin facilitarea de acorduri de cumpărare a energiei electrice regenerabile și prin acordarea de împrumuturi ieftine pentru finanțarea instalării de panouri solare în fabrici. Programul a fost lansat în 2021 și s-a concentrat mai întâi pe sprijinirea furnizorilor din China, India și Polonia, unde utilizarea cărbunelui în generarea de energie este printre cele mai ridicate. Acum se va extinde în țări precum Germania, Italia, Portugalia, România, Turcia și Vietnam.

”Unul dintre cei mai importanți factori care ne-au ajutat în reducerea emisiilor a fost trecerea către cât mai multă energie regenerabilă”, a declarat Andreas Rangel Ahrens, șeful departamentului pentru climă la Inter Ikea Group, francizorul global al mărcii.

În 2018, IKEA și-a formulat ambiția de a utiliza exclusiv materiale regenerabile și/sau reciclate în produsele sale până în 2030.

Totuși, în ce privește materialele utilizate în producție, compania nu reușește nicicum să le reducă amprenta climatică, estimările arătând că emisiile aferente acestora au crescut cu 11% în ultimii șase ani. Din acest punct de vedere, Andreas Rangel Ahrens atribuie evoluția faptului că au crescut semnificativ volumele de mărfuri produse.

scroll to top