Închide

Din ciudățeniile legislative ale Rusiei: Cum a interzis Moscova șampania franțuzească?

Avatar
Glasses

Fotografie de Imran Creator pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Celebrul producător francez de șampanie sub brandurile Moët Hennessy, deținute de cea mai mare companie de bunuri de lux din lume – LVMH – vor fi nevoite să adauge mențiunea ”vin spumant” pe sticlele de șampanie expediate clienților din Rusia, pentru a respecta o nouă lege care a rezervat utilizarea denumirii de ”șampanie” exclusiv pentru vinurile spumante preparate pe teritoriul Rusiei, transmite Bloomberg.

Așadar, oricât ar părea de bizar, șampania veritabilă de origine franțuzească nu va mai putea fi numită astfel în Rusia, de acest privilegiu beneficiind doar vinurile spumante rusești.

Printre cele mai cunoscute mărci de șampanie deținute de Moët & Chandon, Veuve Clicquot și Dom Perignon.

Schimbarea legislativă care impune explicit menționarea sintagmei ”vin spumant” pe eticheta de pe spatele sticlelor de șampanie va conduce la o ”suspendare pe termen scurt a livrărilor” spre piața rusă, pentru a acorda timp de ajustare liniilor de producție, din punct de vedere logistic și de reglementare, potrivit unei declarații transmise de francezii de la Moët Hennessy. Compania a adăugat că livrările vor fi reluate cât mai curând posibil, după efectuarea acestor ajustări.

Nu este prima dată când produsele alimentare sunt prinse la mijloc în tensiunile dintre Rusia și alte țări.

Administrația de la Moscova a interzis anul trecut intrarea pe piața rusească a roșiilor din Azerbaidjan, ca represalii către azeri după declanșarea războiului de 44 de zile purtat împotriva aliatului tradițional al Moscovei, Armenia. Piața rusească era una dintre cele mai importante pentru producătorii azeri de tomate.

De asemenea, Rusia a introdus un embargou alimentar care interzice comercializarea în Rusia a unor brânzeturi de origine străină, precum brânza olandeză Gouda și parmezanul italian, drept ripostă pentru sancțiunile impuse de statele europene după anexarea ilegală a Crimeei, în 2014. Experiența din piață a arătat că aceste restricții au reprezentat un avantaj important pentru unii producători de brânzeturi din Rusia, mai notează Bloomberg.

scroll to top