Închide

Dragoste cu năbădăi: Premierul polonez trimite, din nou, bezele către Budapesta

Avatar
Pol Hun

”Polonezul și ungurul - ca doi veri / Și la sabie, și la pahar”. Sursa foto: szhaman.livejournal.com.

Timp de citire: 2 minute

Atitudinea față de războiul declanșat de Rusia prin invadarea Ucrainei a aruncat în aer concordia din cadrul așa-numitului Grup de la Vișegrad (Polonia, Cehia, Slovacia și Ungaria), relația polono-maghiară având de suferit, în mod deosebit. Într-un interviu acordat săptămânalului ”Sieci”, apropiat de partidul de guvernământ de la Varșovia, PiS, premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că își dorește revenirea la un climat de cooperare în cadrul acestui organism, precum și la activități comune cu Ungaria, cu condiția respectării sensibilității ”prietenilor noștri ucraineni”, potrivit agenției poloneze de presă PAP.

Șeful guvernului polonez a fost rugat să comenteze situația din cadrul Grupului de la Vișegrad, după ce activitatea acestuia a fost înghețată din cauza abordărilor diferite ale membrilor săi în legătură cu războiul din Ucraina, pe de o parte în Polonia, Cehia și Slovacia, iar pe de altă parte în Ungaria.

”Atitudinea față de război ne-a îndepărtat cu adevărat. Dar cred că toate celelalte dosare în care, de-a lungul timpului, am dat dovadă de solidaritate, înțelegere și sprijin ne vor uni din nou. Mi-aș dori foarte mult asta”, a spus Morawiecki.

În opinia sa, cooperarea în cadrul Grupului de la Vișegrad este benefică tuturor celor patru state membre.

”În acest caz, 1 plus 1 plus 1 plus 1 nu fac patru, ci șapte sau opt. De aceea grupul nostru rezistă de atâta vreme, în ciuda unor poziții diferite ale guvernelor, uneori chiar radical diferite, de la o țară la alta”, a mai spus el.

În acest context, Morawiecki a mai spus că este foarte posibil ca reuniunile Grupului să fie reluate în perioada următoare:

”Voi încerca să elaborez o formulă în care, vorbind limpede despre discrepanțele dintre noi, respectând sensibilitățile prietenilor noștri ucraineni, să putem reveni atât la cooperarea în cadrul Grupului, cât și la unele activități comune cu Ungaria, în acele zone în care împărtășim aceleași valori și interese. Și cred, de asemenea, că polonezii sunt mai pregătiți pentru asta acum decât erau în ​​martie sau aprilie”, a adăugat premierul polonez.

scroll to top