Dramele ascunse ale pandemiei: 1,5 milioane de copii au rămas singuri pe lume din cauza COVID

, ,
Autor:    -  
death, funeral, coffin
Fotografie de carolynabooth pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Un studiu realizat de revista britanică Lancet, una dintre cele mai vechi reviste de specialitate din domeniul medicinei din lume, estimează că 1,5 milioane de copii din întreaga lume și-au pierdut părinții, bunicii sau tutorii din cauza pandemiei de COVID-19 în primele 14 luni ale acesteia, potrivit datelor citate de publicația Euractiv.com.

Cercetătorii care au realizat studiul au solicitat investiții urgente în servicii sociale pentru a-i sprijini pe copiii care i-au pierdut pe cei care aveau grijă de ei, întrucât numărul acestora este probabil să crească.

Pandemia COVID-19 a dus la creșterea numărului de copii care se confruntă cu pierderea unui părinte sau a persoanei care avea grijă de ei, arată studiul Lancet. Studiul s-a bazat pe datele privind mortalitatea în 21 de țări care reprezintă 77% din decesele la nivel global din cauza pandemiei de COVID-19, printre care și cinci țări din UE: Polonia, Germania, Spania, Italia și Franța.

Datele indică faptul că un milion de copii au suferit după moartea unuia sau a ambilor părinți din martie 2020 până în aprilie 2021. O altă jumătate de milion de copii a trecut prin experiența pierderii unui bunic care avea grijă de ei și care locuia cu ei în casă, estimează studiul.

”La fiecare două decese din cauză de COVID-19 în întreaga lume, un copil are de suportat situația tragică a morții unui părinte sau a unei alte persoane care are grijă de el. Până la 30 aprilie 2021, acești 1,5 milioane de copii deveniseră reflectarea tragică și ascunsă a celor 3 milioane de decese cauzate de COVID-19 în întreaga lume, iar acest număr va crește pe măsură ce pandemia progresează”, a declarat Susan Hillis, unul dintre autorii principali ai studiului și membră a Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

Și Juliette Unwin, o altă autoare a studiului, cercetătoare la Imperial College din Londra, avertizează că numărul acestora va crește în continuare.

“În lunile următoare, noile tulpini și ritmul lent de vaccinare la nivel global amenință să accelereze pandemia, chiar și în țările deja extrem de afectate, ceea ce va crește și mai mult numărul de copii rămași orfani”, a spus ea.

Locy Cluver, cercetătoare la Universitatea Oxford și la Universitatea din Cape Town, a evidențiat importanța vaccinării celor care au în îngrijire copii,

”… în special, în cazurile în care copii sunt în îngrijirea bunicilor. Iar pentru asta trebuie să avem răspunsuri rapide, pentru că la fiecare 12 secunde un copil îl pierde pe cel care are grijă de el din cauza COVID-19″.

Înainte de pandemie, în lume erau aproximativ 140 de milioane de copii orfani.

Copiii care și-au pierdut un părinte sau persoana care avea grijă de ei sunt expuși riscului unor efecte adverse grave și profunde, pe termen scurt și lung, asupra sănătății, siguranței și bunăstării lor. Riscul de boli, de abuz fizic, de violență sexuală și de sarcină nedorită la adolescente cresc după asemenea evenimente tragice.

Prin urmare, cercetătorii au solicitat acțiuni urgente pentru a integra și a implementa modalități urgente de abordare a impactului deceselor tutorilor asupra copiilor în planurile de răspuns la pandemia de COVID-19.

”Datele noastre evidențiază nevoia urgentă de a acorda prioritate acestor copii și de a investi în programe și servicii bazate pentru a-i proteja și a-i sprijini chiar acum, pentru a-i susține în continuare pentru mulți ani în viitor – deoarece faptul că au rămas orfani este ireversibil”, a mai spus Susan Hillis.

Seth Flaxman, un alt autor al studiului, a declarat că

”… pandemia ascunsă a celor rămași orfani reprezintă o urgență globală și nu ne putem permite să așteptăm nici măcar o zi în plus până să acționăm. Pentru un copil instituționalizat, care trăiește într-un orfelinat, mâine este prea târziu, el va crește profund afectat de experiențele prin care trece. Avem nevoie urgentă să îi identificăm pe copiii din spatele acestor numere și să consolidăm sistemele naționale de monitorizare, astfel încât fiecărui copil să i se ofere sprijinul necesar pentru a se putea dezvolta armonios.”

Cercetătorii au mai menționat că rezultatele cercetărilor lor subestimează, probabil, cifrele reale, întrucât decesele cauzate de COVID-19 pot fi raportate diferit, din cauza variabilității sistemelor de testare și raportare a SARS-CoV-2.

De altfel, mulți factori demografici, epidemiologici și de asistență medicală sugerează, într-adevăr, că numărul real al celor afectați ar putea fi cu mult mai mare, a spus Unwin.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!