Închide

El Salvador, cel mai prietenos stat cu criptoactivele: ATM-uri instalate de guvern în toată țara

Avatar
Nayib Bukele Chivo

Președintele din El Salvador, Nayib Bukele, prezintă portofelul digital, Chivo. Sursa foto: Twitter - Casa Presidencial @PresidenciaSV.

Timp de citire: 2 minute

Autoritățile centrale din El Salvador au început să instaleze bancomate pentru Bitcoin, permițându-le astfel cetățenilor micuțului stat central-american să își convertească deținerile de criptomonede în dolari americani și să retragă numerar. Decizia face parte din planul guvernamental de a adopta criptomoneda ca instrument legal de plată pe teritoriul salvadorian, scrie Bloomberg.

Guvernul va instala 200 de bancomate care vor recunoaște portofelele digitale lansate anterior de autorități, numite ”Chivo”, un termen local care s-ar putea traduce drept ”cool”, potrivit unei postări pe Twitter a președintelui țării Nayib Bukele.

Președintele a mai adăugat că tranzacțiile se vor realiza fără comisioane, urmând să fie înființate și 50 de ghișee financiare în toată țara pentru retragerea sau depunerea de bani.

Adoptarea Bitcoin ca instrument legal de plată le va înlesni salvadorienilor economii anuale de 400 de milioane de dolari, care ar reprezenta taxele plătite acum pentru primirea de remitențe din străinătate, a mai spus Bukele.

Legea Bitcoin din El Salvador va intra în vigoare pe 7 septembrie, iar salvadorienii vor putea să își download-eze portofelul digital Chivo, operat de guvern, vor introduce numărul personal de identificare și vor primi automat o sumă de 30 de dolari americani transformați în Bitcoin, a declarat ministrul de Finanțe, Alejandro Zelaya, într-un interviu la un post local de televiziune.

Zelaya a mai spus că guvernul a creat un fond de 150 de milioane de dolari pentru a sprijini conversiile Bitcoin în dolari americani.

În luna iunie, când președintele Bukele a anunțat planul de adoptare a Bitcoin, decizia a fost interpretată de comentatori drept un pas curajos al tânărului, popularului și excentricului lider salvadorian, altfel criticat de Washington pentru tendinţele sale tot mai clare către autocraţie.

Fondul Monetar Internațional a transmis, la rândul său, o poziție oficială, prin care și-a exprimat o serie de îngrijorări economice și juridice cu privire la planul autorităților din El Salvador.

Statul din America Centrală a renunțat acum 20 de ani la o monedă proprie, adoptând dolarul american drept monedă oficială. Potrivit noii legi Bitcoin, criptomoneda va primi un statut similar dolarului american în ceea ce privește posibilitățile utilizare și circulație monetară.

scroll to top