Închide

Elefant prăbușit de un șoarece. Retailerul online își cere de urgență insolvența

Avatar
Elefant Mouse Afaceri.news

Prelucrare foto: AFACERI.news

Timp de citire: 2 minute

Retailerul online Elefant, un magazin online important de pe piața de comerț online din România, se pare că a fost doborât de un mouse. Elefant.ro a anunțat solicitarea sa de insolvență. Această mișcare vine în contextul unei perioade dificile pentru companie, marcată de scăderea afacerilor și creșterea pierderilor financiare.

În ultimul raport financiar disponibil, Elefant.ro a înregistrat o cifră de afaceri de 183,6 milioane lei în 2022, o scădere semnificativă de 20% față de anul 2021. În același timp, compania a raportat o pierdere de peste 27 milioane lei, indicând problemele organizatorice si de management intern. Aceste pierderi au fost acompaniate de o acumulare impresionantă de datorii, însumând 122 milioane lei, ceea ce a contribuit la amplificarea dificultăților financiare ale companiei.

O altă lovitură pentru Elefant.ro a fost demisia Directorului Financiar, Gherasim Briceag, la finele lunii decembrie. Această schimbare în conducerea companiei a amplificat incertitudinile cu privire la capacitatea sa de a-și gestiona resursele financiare și operațiunile într-un mod sustenabil.

Inițial s-a zvonit ca evoMAG va prelua Elefant.ro. Nu s-a întâmplat, decizia evoMAG de a renunța la preluarea pachetului majoritar de acțiuni al Elefant Online a adăugat probleme în plus în dreptul imaginii retailerului online. Chiar dacă tranzacția a fost inițial văzută ca un pas crucial pentru viitorul Elefant.ro, anularea acesteia a reflectat reticența investitorilor de a se angaja într-un parteneriat cu o entitate aflată într-o situație financiară precară.

“E incredibil ca Elefant.ro este încă retailerul cu al 2-lea cel mai mare număr de comenzi din România.  Faptul ca sunt multe comenzi dar nu exista profit, asta înseamnă un management defectuos, o strategie greșită”, scrie blogman.ro. “Probabil sunt foarte multe comenzi mici si probabil exista multe returururi. E ceva putred in a avea multe comenzi, dar sa nu reușești sa adaptezi si sa eficientizezi operațiunile sa acoperi măcar cheltuielile”.

Chiar și cu peste 2 milioane de clienți și un portofoliu de 3 milioane de produse, Elefant.ro pare să lupte pentru a-și menține relevanța în fața concurenței acerbe și a schimbărilor din preferințele consumatorilor.

În lumina acestor evoluții, viitorul Elefant.ro pare incert. Cu toate acestea, speranța de reorganizare prin intermediul insolvenței rămâne o posibilitate, cu accentul pe menținerea dreptului societății de a-și gestiona propriile activități. Este clar că va fi nevoie de eforturi considerabile din partea conducerii și a investitorilor pentru a reface traiectoria companiei și a o readuce pe drumul cel bun.

scroll to top