Închide

Epopeea Carlos Ghosn: Fostul șef al Nissan acuză Japonia că împiedică un proces echitabil

Avatar
Ghosn

Foto - bbc.com

Timp de citire: < 1 minut

Fostul șef al companiei japoneze Nissan, Carlos Ghosn, a susținut că rămâne un „ostatic” al sistemului juridic japonez, la aproximativ doi ani după evadarea sa spectaculoasă din Japonia în Liban, scrie dpa.

Cronologia evadării lui Ghosn din Japonia, AICI

Vorbind de la distanță, din Liban, cu membrii Clubului Corespondenților Străini de la Tokyo, Ghosn a spus că Japonia a refuzat să predea rechizitoriul împotriva sa autorităților libaneze, pentru ca el să poată face față unui proces echitabil acolo.

El a spus că, menținându-și cererea către Interpol împotriva lui, Japonia încearcă să-și extindă „justiția pentru ostatici” dincolo de granițele sale și că țara nu era deloc interesată de justiție.

Arhitectul alianței auto franco-japoneze Renault-Nissan-Mitsubishi a fost arestat la Tokyo pe 19 noiembrie 2018 și acuzat de încălcarea regulilor pieței de valori, printre alte infracțiuni. A fost eliberat pe cauțiune în aprilie 2019, în condiții stricte, dar apoi a reușit să fugă din țară cu un avion privat ascuns într-o ladă de transport.

Doi americani care l-au ajutat pe Ghosn să evadeze au fost extrădați în Japonia la începutul acestui an și au fost condamnați la doi ani de închisoare de către un tribunal din Tokyo.

Ghosn a negat în repetate rânduri acuzațiile care i-au fost aduse în Japonia, declarând că este victima unei conspirații în care autoritățile japoneze au încercat să împiedice integrarea ulterioară a Nissan cu Renault.

scroll to top