Închide

EURO 2024 nu va salva economia Germaniei, care s-a confruntat cu dificultăți în ultima perioadă

Avatar
the ball, stadion, football

Fotografie de jarmoluk pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Este puțin probabil ca EURO 2024, care va avea loc în Germania în această vară, să se transforme într-un basm estival pentru cea mai mare economie din zona euro, în condițiile în care aceasta se luptă pentru creștere economică, arată un studiu realizat de un institut important și consultat de Reuters, transmite ESM Magazine.

“Experiența Cupei Mondiale de Fotbal din 2006 arată că marile evenimente sportive nu sunt focuri de artificii economice”, a declarat Michael Groemling, șeful Institutului de Economie Germană IW Koeln.

Economia Germaniei, cu o pondere mare în industrie, s-a confruntat cu dificultăți de la invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022, care a dus la creșterea costurilor cu energia, și se află acum la al patrulea trimestru consecutiv de creștere zero sau negativă, ceea ce apasă asupra întregii zone euro.

Cheltuielile de consum

Mulți consumatori vor folosi probabil Euro 2024 ca o oportunitate de a cumpăra un nou televizor, de a invita oameni la o vizionare publică sau de a bea încă o bere în timp ce urmăresc meciurile, a spus el.

“Dar ei vor economisi bani în altă parte: bratwurst în loc de un restaurant, televizor în loc să meargă la cinema”, a spus Groemling. “Ca urmare, cheltuielile de consum nu cresc neapărat, ci se schimbă”.

Evenimentul ar putea oferi un mic impuls economic pentru cele 10 orașe care găzduiesc meciurile. Cu toate acestea, acest lucru nu va duce la un produs intern brut mai mare la sfârșitul anului, potrivit studiului IW.

PIB-ul Germaniei

Produsul intern brut (PIB) al Germaniei s-a redus cu 0,3% în 2023, ceea ce face ca această țară să fie cea mai slabă economie majoră din lume. Anul acesta se așteaptă o creștere modestă.

Este adevărat că unele finanțări vor intra în continuare în unele stadioane sub forma unor lucrări de modernizare.

“Cu toate acestea, nu vor fi construite drumuri noi sau alte infrastructuri, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, cu Cupa Mondială din Africa de Sud”, a declarat Groemling.

Veniturile obținute din vânzarea drepturilor de televizare au revenit, de asemenea, federației de fotbal UEFA, care are sediul în Elveția.

Cu toate acestea, efectele psihologice nu trebuie subestimate.

“Un eveniment sportiv major poate înveseli starea de spirit și îmbunătăți imaginea țării gazdă”, a spus expertul.

Un Campionat European de succes din punct de vedere sportiv și organizatoric face ca locația să fie mai atractivă.

“Cultivarea imaginii este un câștig enorm, mai ales în contextul în care investițiile directe sunt slabe”, a spus Groemling.

scroll to top