Euronews sub influența Budapestei? Ce se întâmplă cu cel mai mare canal pan-european de știri?
În urmă cu zece zile, postul pan-european de știri Euronews a anunțat semnarea unui acord de preluare a pachetului său majoritar de acțiuni de către o firmă de investiții portugheză, Alpac Capital. Firele unei anchete a postului de radio Europa Liberă leagă compania portugheză de premierul eurosceptic al Ungariei, Viktor Orbán, scrie publicația Emerging Europe.
Potrivit versiunii online a postului de radio Europa Liberă, CEO-ul Alpac Capital, Pedro Vargas David, este bine conectat în Ungaria, fiind și fiul lui Mario David, fost europarlamentar portughez și consilier pro-bono pe problemele ale Uniunii Europene pe lângă cabinetul premierului maghiar Viktor Orbán.
Orbán și Mario David se cunosc încă de la căderea Zidului Berlinului și, în aprilie 2016, Orbán l-a numit pe Mario David ”prieten adevărat” atunci când i-a acordat Ordinul Național de Merit al Ungariei (Magyar Érdemrend), la Lisabona. Politicianul portughez a primit premiul pentru ”sprijinirea intereselor naționale maghiare”.
Acordul – prin care Alpac Capital va cumpăra un pachet de 88% din acțiunile Euronews de la Media Globe Networks, deținut de magnatul egiptean de telecomunicații Naguib Sawiris – urmează să fie finalizat la începutul anului 2022.
Nici Euronews, nici Media Globe Networks nu au dezvăluit suma tranzacției.
Euronews, care s-a confruntat adesea cu probleme financiare, a primit de-a lungul anilor finanțare de la Comisia Europeană, ca parte a unei serii de Acorduri-Cadru de Parteneriat (Framework Partnership Agreements – FPA; actualul FPA, în valoare de 16 milioane de euro, semnat în 2021, sprijină producția și difuzarea de programe pe tema afacerilor europene de către Euronews, inclusiv radiodifuzarea în mai multe limbi ale UE, inclusiv limba maghiară).
Potrivit comunicatului Euronews, independența sa editorială va rămâne în picioare și după preluarea Alpac Capital.
”Aparțin generației care s-a născut și a crescut cu ideea europeană și pe care o consideră o mare oportunitate. Ne-a adus pace vreme de zeci de ani, fiind totodată un loc minunat pentru exprimare și dezbaterea ideilor. Sunt profund convins că Euronews, datorită calității echipelor și potențialului său, poate fi locul unde se exprimă toate vocile Europei”, a spus Pedro Vargas David în comunicatul citat.
Cu toate acestea, este simplu de înțeles de ce legătura sa cu Orbán le-a atras atenția comentatorilor pieței media din Europa.
În luna martie 2021, un raport al Consiliului Europei a susținut că, de la preluarea mandatului în 2010, actualul guvern ungar a subminat ”sistematic” jurnalismul independent și profesionist, reducând astfel schimbul liber de opinii diverse, în special în presa din afara capitalei, Budapesta.
”Efectele combinate ale unei autorități de reglementare a presei controlate din punct de vedere politic și ale intervenției denaturate a statului pe piața mass-media au erodat pluralismul media și libertatea de exprimare în Ungaria”, a declarat comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, Dunja Mijatović.
În cel mai recent raport al organizației ”Reporteri Fără Frontiere” despre libertatea presei în lume, Ungaria s-a clasat abia pe locul 92 (din 180 de țări la nivel global), în scădere cu trei locuri față de acum un an, după ce guvernul lui Orbán
”… a continuat să-și extindă hegemonia asupra peisajului media maghiar și să inspire și alte țări europene, precum Slovenia și Polonia [să facă același lucru]”.
Orbán însuși a negat, pe 21 decembrie, orice posibilă ingerință în politicile editoriale ale Euronews, spunând că „Fidesz nu își propune să alcătuiască un imperiu media global”.
Euronews, cu sediul la Lyon, în Franța, a început să emită pe data de 1 ianuarie 1993, fiind creat de Uniunea Europeană de Radiodifuziune cu misiunea de a transmite știrile globale dintr-o perspectivă europeană. Printre acționarii anteriori se numără postul de știri britanic ITN, precum și NBCUniversal, compania-mamă a NBC News.
Alături de alte posturi internaționale, Euronews a evoluat într-un mediu concurențial complex în ultimii ani. Cu toate acestea, într-o declarație privind rezultatele financiare, compania a transmis că va încheia anul 2021 cu o poziție puternică, profitul operațional crescând cu aproape 20% față de estimările prezentate în bugetul de la începutul anului.
Activitatea de diversificare a veniturilor (prin afiliați și parteneriate) a crescut cu 400%, contribuind puternic la această creștere, alături de un avans de 43% a veniturilor din publicitate (în ansamblu), cu un plus și mai accentuat, de 67%, în segmentul publicității digitale, depășind obiectivele pentru anul 2021.
Din 2018, Euronews și-a francizat numele în cadrul unor colaborări cu radiodifuzori privați și publici din nordul, centrul și estul Europei, unde posturile locale Euronews difuzează știri regionale, naționale, europene și internaționale în limbile locale.
Pe lista francizelor, cele mai recente achiziții cuprind posturile Euronews din Albania, Bulgaria, Georgia și Serbia, România urmând să se alăture listei la începutul anului 2022.