Închide

Europa, afectată puternic de căldură intensă și prelungită în perioada următoare

Avatar
cat, pet, red

Fotografie de MrsBrown pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

O perioadă de căldură intensă și prelungită se abate asupra Europei, meteorologii avertizând că temperaturile din Italia ar putea depăși în curând 48,8 grade Celsius (119,84 Fahrenheit) – cea mai ridicată temperatură înregistrată în istoria Europei, potrivit CNBC.

Un anticiclon cunoscut sub numele de Cerberus, după numele monstrului cu trei capete care apare în Infernul lui Dante, se așteaptă ca în următoarele zile să trimită temperaturi de peste 40 de grade Celsius în unele părți din Spania, Franța, Grecia, Croația și Turcia.

În Italia, între timp, temperaturile ar putea ajunge în curând până la 48 de grade Celsius pe insulele Sardinia și Sicilia. A fost emisă o avertizare de alertă roșie pentru 10 orașe din întreaga țară, inclusiv Roma, Florența și Bologna.

Cea mai ridicată temperatură despre care se crede că a fost înregistrată vreodată în Europa a fost de 48,8 grade în apropierea orașului antic Siracuza de pe coasta Siciliei, în august 2021. Oamenii de știință de la Agenția Spațială Europeană au declarat că acel record ar putea fi doborât din nou în zilele următoare.

Societatea Meteorologică Italiană (SMI), între timp, a declarat pentru CNBC că nu este încă posibil să se prevadă dacă recordul de temperatură al Europei va fi egalat sau depășit în curând.

SMI a avertizat, totuși, că “configurația meteorologică la scară largă este destul de asemănătoare cu cea care a adus valoarea excepțională de 48,8 °C în Sicilia la 11 august 2021”, iar valul de căldură Cerberus este așteptat să se intensifice în sudul Italiei în zilele următoare.

Cercetătorii spun că încălzirea globală crește puternic șansele de apariție a unor valuri de căldură precum cel din prezent în țări din Europa.

Aceasta vine la scurt timp după ce planeta a înregistrat cea mai fierbinte zi de la începutul înregistrărilor, pentru a treia oară în doar patru zile.

Oamenii de știință din domeniul climei sunt profund îngrijorați de recenta serie de recorduri de căldură la nivel mondial, subliniind necesitatea urgentă de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră care alimentează urgența climatică.

“Căldura pune presiune asupra întregii societăți și are riscuri în cascadă”, a declarat Chloe Brimicombe, cercetător în domeniul climei la Universitatea austriacă din Graz, pentru CNBC prin e-mail. “Aceasta include rețelele de energie și serviciul de sănătate sub presiune, trenurile care trebuie să meargă mai încet sau drumurile care se topesc în unele regiuni, scăderea potențială a randamentului culturilor, probleme de sănătate a animalelor și ieșirile din magazine. Cei mai vulnerabili din societate sunt cei care sunt afectați în mod inegal.”

Un semnal de alarmă pentru factorii de decizie

La începutul acestei săptămâni, oamenii de știință au constatat că peste 61.000 de persoane au murit în Europa din cauza căldurii anul trecut. Vara anului 2022 a fost cea mai călduroasă înregistrată vreodată în Europa și a fost caracterizată de o serie pedepsitoare de valuri de căldură record.

Cercetarea, publicată luni în revista Nature Medicine, a precizat că Italia a avut cele mai multe decese cauzate de căldură între 30 mai și 4 septembrie anul trecut, cu 18.010, în timp ce Spania a avut 11.324, iar Germania 8.173.

Valul de căldură Cerberus a stârnit temeri că actuala perioadă de căldură extremă ar putea provoca mult mai multe decese în această vară.

“Frecvența crescută a valurilor de căldură extreme și a altor fenomene meteorologice extreme ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru factorii de decizie politică din Europa, ca și din restul lumii, cu privire la urgența de a accelera acțiunile în domeniul climei”, a declarat Simone Tagliapietra, membru senior al think tank-ului Bruegel, cu sediul la Bruxelles, pentru CNBC prin e-mail. Astfel de evenimente pot avea implicații serioase pentru economie și societate. De exemplu, ele pot afecta sistemul energetic, punând o presiune puternică pe rețeaua electrică din cauza cererii mai mari de electricitate pentru condiționare, până la probleme legate de ofertă, cum ar fi reducerea producției de energie hidroelectrică”, a adăugat Tagliapietra.

scroll to top