Europa, victima propriului succes: Gazele înmagazinate scump s-au ieftinit și stau degeaba în depozite
Anul trecut, pe măsură ce livrările de gaze naturale din Rusia către Europa se diminuau treptat, dar sigur, europenii au strâns moleculă cu moleculă gaze naturale la prețuri record și l-au injectat în depozite pentru a se pregăti pentru o iarnă complicată. Atâta doar că nici iarna nu a fost rece, nici consumul de gaze nu a fost atât de mare pe cât se speriaseră europenii, așa că acum Europa stă pe unele dintre cele mai mari stocuri de gaze naturale din ultimii ani. O mare parte din stocuri sunt efectiv blocate, din cauza scăderii masive a prețurilor și a imposibilității companiilor care le-au pus la păstrare de a-și scoate banii, scrie Bloomberg.
Prețurile au scăzut cu peste 80% față de vârful înregistrat astă-vară, în luna august, ceea ce înseamnă că vânzările de gaze din depozite ar putea aduce pierderi de miliarde de euro, care vor fi suportate, până la urmă, de consumatorii de energie și de contribuabili, în condițiile în care o parte importantă din aceste cantități de gaze au fost cumpărat din banii de la bugetele de stat și finanțat parțial din taxele de rețea plătite de consumatorii de gaze.
”Comercianții injectează gazele în depozite în timpul verii, bazându-se pe faptul că prețurile vor fi mai mari iarna. Acum, acest lucru pur și simplu nu s-a întâmplat. La final, consumatorul este cel care plătește pentru toată tărășenia”, a declarat Sindre Knutsson, vicepreședinte la Rystad Energy AS, o companie independentă norvegiană, specializată în cercetarea în domeniul energiei și în business intelligence.
Într-un fel, Europa este victima propriului succes.
Țările europene s-au grăbit să importe gaze naturale lichefiate, la prețuri mari, într-o perioadă în care Rusia redusese la minimum aprovizionarea Europei prin conducte, ca urmare a consecințelor invadării Ucrainei de către armatele lui Vladimir Putin. Însă vremea blândă din această iarnă a menținut cererea de gaze pentru energie termică la cote scăzute, lucru care a contribuit la evitarea unei crize energetice de proporții istorice care s-ar fi putut produce în Europa.

Situația ratei de umplere a depozitelor de gaze europene la data de 8 februarie 2023, comparativ cu datele medii din ultimii 10 ani, respectiv cu aceeași perioadă a anului 2022. Sursa: Gas Infrastructure Europe / Bloomberg.
Rata medie de umplere a depozitelor europene este de aproximativ 65%, mult mai mare decât de obicei pentru această perioadă a anului, arată datele oficiale ale Gas Infrastructure Europe (GIE).
Potrivit datelor publicate pe platforma AGSI (Aggregated Gas Storage Inventory) a Gas Storage Europe (GSE), gradul total de umplere a depozitelor de gaze naturale din Uniunea Europeană era de 66,5%, la data de 11 februarie 2023, ultima dată pentru care există date disponibile.
În România, gradul de umplere a depozitelor era, la aceeași dată, de aproape 55%.
Stocurile ar putea chiar încheia iarna cu o rată medie de umplere de peste 50%, dublu față de nivelul de anul trecut, potrivit mai multor analiști. Deși acest lucru este pozitiv din perspectiva securității energetice, creează o dilemă pentru unele companii care au cumpărat gazele în vârful curbei prețurilor, astă-vară.
Colacul de salvare al contractelor de hedging
Pentru a se proteja împotriva volatilității prețurilor, companiile se pot acoperi cu contracte de hedging, angajându-se în contracte de vânzare și cumpărare de gaze la prețuri prestabilite. Chiar și așa, companiile de utilități și traderii pot fi încă afectați de diferențele de preț, deși aceste tipuri de pierderi nu sunt, în general, dezvăluite.
Unele achiziții în vara trecută au fost făcute de companii care foloseau ajutoare de stat, în special în Germania, cel mai mare consumator european de gaze. Acest lucru ar putea lăsa milioane de contribuabili expuși la pierderi în situația în care gazele vor fi vândute din depozite în pierdere.
”Se vor pierde bani din orice moleculă de gaz scoasă din depozite acum și vândută pe piața spot. Iar pierderile vor fi suportate doar de contribuabili, n-o să piardă nimic acționarii companiilor”, apreciază Trevor Sikorski, șeful departamentului de gaze naturale și cărbune la compania de cercetare Energy Aspects Ltd.
Trading Hub Europe GmbH este o companie înființată în Germania tocmai pentru acest scop, pentru a servi drept administrator al pieței naționale de gaze naturale. Compania a fost înființată de către companiile care operează rețelele de gaze și a avut acces la un sprijin guvernamental de 15 miliarde de euro pentru cumpărarea de rezerve de gaze la orice preț disponibil pe piață, pentru a umple golul de aprovizionare lăsat de ieșirea de pe piață a Rusiei.
Compania a fost și este extrem de expusă scăderii prețurilor de pe piața spot, așa încât este nevoită să impună taxe noi pentru a-și acoperi costurile legate de umplerea depozitelor astă-vară.
”Prioritatea principală a fost umplerea depozitelor de gaze pentru a crește securitatea aprovizionării. Am cumpărat și acum vindem la prețurile actuale de pe piață”, a declarat, pentru Bloomberg, un purtător de cuvânt al companiei, refuzând să comenteze despre eventualele pierderi ale companiei din aceste activități de trading.
Creșterea prețurilor din vara trecută i-a costat scump pe cumpărătorii de gaze din Uniunea Europeană. Factura totală a gazelor importate de UE a crescut la un record de 101 miliarde de euro în al trimestrul al treilea a anului trecut, triplu față de nivelul din anul precedent, potrivit unui raport al Comisiei Europene. O mare parte din acest combustibil a fost injectat în depozite.
Aproape de sfârșitul lunii august, când criza aprovizionării cu gaze era la apogeu, prețurile spot pentru ziua următoare la principalul hub de trading de la Amsterdam au sărit de 300 de euro pe MWh. Datele Comisiei arată că prețurile pentru contractele de import au fost, în general, sub ratele de pe piața spot, iar costurile reale au variat considerabil.
Contractele futures pe piața de referință se tranzacționează acum cu puțin peste 50 de euro pe MWh, aproape de minimele din septembrie 2021. Potrivit unei prognoze a celor de la Morgan Stanley, publicată la începutul acestei luni, este probabil ca prețurile să scadă în continuare, în condițiile în care rata de umplere a depozitelor de pe principalele pieței din UE ar putea să încheie sezonul de iarnă la o medie de 59%.
Acest lucru ar putea reprezenta mai multe vești proaste pentru cei care și-au propus să vândă gaze din depozite:
”Câtă vreme cei care au cumpărat vara trecută la prețuri mari au făcut-o fără să își asigure spatele cu un contract de hedging, ei vor încerca să își țină gazele respective în depozite până când prețurile vor crește iar, eventual iarna viitoare sau într-un orizont chiar și mai îndepărtat”, a declarat Stefan Ulrich, analist al BloombergNEF.
Cu toate acestea,
”… cumpărătorii au șanse reduse să își poată recupera în totalitate costurile de cumpărare, dacă piața nu va suferi perturbări dramatice”.