Închide

Eurostat: Olanda a asigurat peste 80% din exporturile de bulbi de flori ale UE în 2022

Avatar
tulips, tulip, orange

Fotografie de AlkeMade pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Uniunea Europeană a exportat anul trecut bulbi de flori (orhidee, zambile, narcise şi lalele) în valoare de 100,6 milioane de euro, în timp ce importurile s-au cifrat la doar 30,9 milioane de euro, arată datele publicate în această săptămână de Biroul European de Statistică – Eurostat, citate de Agerpres.

Dintre toate statele membre, Olanda a fost responsabilă de 81% din exporturile totale de bulbi de flori ale UE, cu 82 milioane de euro.

Alţi exportatori de top, dar cu o pondere mai mică de 10% din totalul exporturilor comunitare, sunt Lituania (7% din exporturile UE, în valoare de 6,7 milioane de euro), Polonia (5%, în valoare de 4,8 milioane de euro), Danemarca (2%, în valoare de 2,1 milioane de euro) şi Letonia (2%, în valoare de 2 milioane de euro).

Datele Eurostat arată că majoritatea exporturilor de bulbi de orhidee, zambile, narcise şi lalele ale UE au ajuns tot pe teritoriul european.

Elveţia este principalul partener comercial al UE la această categorie, importând bulbi de flori în valoare de 31,3 milioane de euro (31% din total). Pe următoarele locuri în topul destinațiilor se clasează Marea Britanie (cu importuri de 21,4 milioane de euro sau 21%), Norvegia (11,5 milioane de euro sau 11%), Rusia (9,4 milioane de euro sau 9%) şi Ucraina (5,5 milioane de euro sau 5%).

De asemenea, anul trecut Uniunea Europeană a exportat şi 20,9 milioane de euro de alţi bulbi, tuberculi, rădăcini tuberoase, cormi, coroane şi rizomi destinaţi cultivării de flori. Și la acest capitol, Olanda a fost principalul exportator, cu exporturi de 10,5 milioane de euro sau 50% din total.

scroll to top