Închide

F1 | Madrid va găzdui Marele Premiu al Spaniei începând cu anul 2026

Avatar
Hsfmalaa

Foto: X Formula 1

Timp de citire: 2 minute

Formula 1 a anunțat că Marele Premiu al Spaniei va avea loc la Madrid între 2026 și 2035, în urma unui acord cu IFEMA MADRID pentru a aduce un circuit complet nou în capitala spaniolă, care va încorpora atât secțiuni de stradă, cât și secțiuni care nu sunt de stradă, potrivit formula1.com.

Construit în jurul centrului de expoziții de clasă mondială IFEMA, circuitul de 5,47 km – care va face obiectul omologării FIA și al specificațiilor finale de proiectare – va avea 20 de viraje, cu un timp estimat pentru turul de calificare de 1 minut și 32 de secunde.

Se preconizează că va avea capacitatea de a găzdui peste 110.000 de fani pe zi în tribune, la intrarea generală și în zona de ospitalitate VIP, în timp ce există planuri de creștere a capacității circuitului la 140.000 pe zi în prima jumătate a acordului, ceea ce va face din Madrid unul dintre cele mai mari circuite din calendarul F1.

Situat la cinci minute de aeroportul Madrid-Barajas Adolfo Suarez, Marele Premiu al Spaniei va deveni una dintre cele mai accesibile curse din calendarul F1, circuitul fiind la o distanță scurtă cu metroul, trenul și liniile urbane.

Într-adevăr, se estimează că 90% dintre fani se vor putea deplasa la paddock cu mijloacele de transport în comun, în timp ce cei cazați în unități de cazare locale vor fi la o scurtă plimbare de locul de desfășurare.

F1 s-a angajat să atingă un nivel net zero de emisii de carbon până în 2030, iar IFEMA MADRID împărtășește viziunea de a face din Marele Premiu al Spaniei unul dintre cele mai sustenabile evenimente de F1 ale sezonului, reducându-și foarte mult emisiile de carbon în ultimii cinci ani și trecând la energie regenerabilă certificată 100% în toate sălile de expoziție, în timp ce orice structură temporară construită pentru cursă va fi construită folosind materiale reciclabile.

Propunerea cuprinzătoare a IFEMA MADRID a primit un sprijin larg din partea autorităților naționale, regionale și locale, inclusiv din partea unor părți interesate cheie, cum ar fi Guvernul regional din Madrid, Consiliul municipal din Madrid și Camera de Comerț.

Pe lângă Marele Premiu, în centrul orașului Madrid vor avea loc activări pentru fani. De asemenea, va exista un angajament cu întreprinderile și școlile locale pentru a se asigura că întreaga comunitate beneficiază de pe urma evenimentului, care se preconizează că va genera anual 450 de milioane de euro pentru economia orașului.

“Madrid este un oraș incredibil, cu un patrimoniu sportiv și cultural uimitor, iar anunțul de astăzi începe un nou capitol interesant pentru F1 în Spania”, a declarat Stefano Domenicali, președinte și CEO al Formulei 1. “Aș dori să mulțumesc echipei de la IFEMA MADRID, guvernului regional din Madrid și primarului orașului pentru că au pus la punct o propunere fantastică. Aceasta întruchipează cu adevărat viziunea Formulei 1 de a crea un spectacol de mai multe zile de sport și divertisment care să ofere o valoare maximă pentru fani și care să îmbrățișeze inovația și sustenabilitatea.”

scroll to top