Închide

”Fan-token”-urile primite de Messi la venirea pe Parc des Princes, emise de o firmă din Malta

Avatar
Chiliz

Sursa foto: BTCManager.

Timp de citire: 2 minute

O companie de blockchain cu sediul în Malta se află în spatele ”fan-token”-urilor pe care Paris Saint-Germain i le-a plătit superstarului argentinian Lionel Messi la semnarea contractului cu clubul francez, ca parte din pachetul financiar de instalare, scrie Bloomberg.

PSG a anunțat într-un comunicat că pachetul financiar de instalare al lui Messi include “fan tokens”, dar nu a specificat la cât se ridică valoarea acestora, menționând doar că este vorba despre “un număr mare”. Acestea sunt emise de Chiliz, o firmă cu sediul central pe insula din Marea Mediterană, care emite astfel de criptoactive și altor mari cluburi europene de fotbal, printre care FC Barcelona, Manchester City și AS Roma.

Fanii folosesc moneda celor de la Chiliz – $CHZ – pentru a cumpăra alte token-uri speciale emise de cluburile în cauză, obținând astfel dreptul de a participa la unele decizii minore ale clubului, cum ar fi alegerea piesei care se aude pe stadion la marcarea unui gol al echipei favorite, designul unor produse personalizate cu marca clubului sau numele unui nou teren de antrenament, potrivit companiei malteze.

Token-urile celor de la PSG, de exemplu, permit fanilor să aleagă un mesaj motivațional care să fie afișat pe pereții vestiarului echipei, înainte de un joc important.

Chiliz a emis până acum token-uri pentru aproximativ 30 de cluburi europene de fotbal. Socios.com, aplicația maltezilor prin care a fost realizată și tranzacția prin care Messi a primit ”fan-token”-urile la instalare, a fost lansată în 2019 și are acum 1,2 milioane de utilizatori.

Veniturile celor de la Chiliz au ajuns la 200 de milioane de dolari în primele șase luni ale acestui an, de aproape 7 ori mai mult decât în tot anul 2020, când maltezii au obținut 30 de milioane de dolari, potrivit unui purtător de cuvânt al companiei.

Cluburile sportive, în special giganții din fotbalul european, sunt tot mai interesate să valorifice potențialul activelor criptografice pentru a-și genera noi fluxuri de venituri, explorând totodată și modalități noi de a interacționa cu suporterii.

În cazul de față, discuțiile despre venirea lui Messi pe Parc des Princes au avut un impact direct asupra volumelor de tranzacționare pentru token-urile sale, volume care au crescut la peste 300 de milioane de dolari într-o singură zi, marți, ziua în care Messi a plecat de la Barcelona și a ajuns la Paris, a mai transmis Chiliz în comunicatul citat.

Maltezii au început să-și dezvolte produsul în 2018, în urma unei runde de finanțare de unde a reușit să strângă 66 de milioane de dolari, printr-un plasament privat.

scroll to top