Închide

Fenomenul mamelor minore ia amploare. Sociolog: Neintervenind, statul e cel puțin complice

Avatar
pregnant, young woman, woman

Fotografie de xusenru pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Oficial, una din patru mame din UE care nu a împlinit vârsta majoratului e din România. Datele arată că mamele care n-au împlinit 15 ani sunt un fenomen îngrijorător în țara noastră. Vârsta medie a unei mame minore în România a ajuns la 15,4 ani, în scădere cu circa doi ani față de 2018.

Cazul elevei de 11 ani, însărcinată în 5 luni, nu este o excepție în România.
Cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică, citate de Digi24, arată că un copil din zece care se naște la noi în țară este adus pe lume de o mamă minoră.

Anul trecut mamele minore au născut aproape 18.000 de copii. Deși în cifre absolute trendul este unul descrescător, în procente numărul copiilor care se nasc din mame minore rămâne tot la nivelul de 10%. Și asta pentru că și nașterile totale scad de la an la an.

În context european, România ocupă primul loc la capitolul mame minore

Datele ultimului barometru Eurostat arată că 23% dintre mamele minore din UE trăiesc în România, unde cele mai recente date arată că peste 8.600 de tinere fete au devenit mame înaintea majoratului, iar 725 dintre ele au copil la vârste mai mici de 15 ani.

Prin comparație, state ca Danemarca, Slovenia și Luxemburg înregistrează sub 50 de nașteri anual la mame sub 18 ani.

Există și trei țări europene – Finlanda, Danemarca și Olanda – în care nicio fată sub 15 ani nu a devenit mamă în anul 2018.

Lipsa educației sexuale și sărăcia sunt factori care alimentează fenomenul mamelor minore.

Nu doar mama este expusă riscurilor, ci și copilul, care se poate naște prematur. În rândul acestor bebeluși incidența mortalității infantile este crescută. Statisticile arată că în România rata mortalității infantile a fost de 6,2 la mia de născuți vii în 2019, aproape dublă față de media Uniunii Europene.

Cele mai mari rate ale mortalității infantile s-au înregistrat în județele: Tulcea, Mehedinți și Constanța. La polul opus se află Neamț, Vaslui și Iași.

Doar 2% din mame minore au primit sprijin de la Direcția pentru Protecția Copilului

Din 17 – 18 mii de mame minore anual, doar o mie mai merg la școală și intră astfel în cercul vicios al sărăciei și al lipsei de educație, declară sociologul Gelu Duminică.

“Statul nu intervine. Când nu intervii, ești cel puțin complice.

Doar 2% din mame minore au primit sprijin de la Direcția pentru Protecția Copilului.

Cea mai gravă formă de discriminare este ignorarea, prin condamnare la sărăcie și la lipsă de educație generații întregi.

Vorbim de slaba funcționare a instituțiilor statului. Sunt legi, sunt specialiști și instituții, dar ele nu își fac treaba sau o fac prost.

Trebuie să facem ce spune legea, adică să ajutăm mama, să o ajutăm să își continue școala, să o scoatem din zona de abuz, pentru că multe astfel de cazuri sunt acolo.

Bucureștiul nu are nici măcar un centru pentru mame minore, unde ele să vină să beneficieze de sprijin.

18.000 de copii sunt mame și pentru că părinții nu și-au făcut treaba. Ne batem joc de 18.000 de fete anual și de 18.000 de nou-născuți anual”, a spus sociologul.

scroll to top