Ferrari, strategie falimentară în F1, dar succes major în afaceri: profituri-record în 2022
Constructorul italian de automobile de lux Ferrari şi-a îmbunătăţit estimările de profit şi venituri pentru întregul an 2022, după ce în trimestrul al doilea a înregistrat rezultate record, iar carnetul său de comenzi a atins un nou maxim istoric, potrivit unui comunicat al companiei citat de agențiile Reuters și Agerpres.
În perioada aprilie-iunie 2022, firma controlată de familia Agnelli a livrat 3.455 de automobile, în creştere cu 28,7% comparativ cu perioada similară a anului trecut, în condiţiile în care livrările spre cele două Americi s-au dublat până la 1.053 de automobile. De asemenea, cifra de afaceri a crescut cu 24,9% până la 1,29 miliarde de euro în timp ce profitul net a urcat până la 251 milioane de euro, de la 206 milioane de euro în trimestrul al doilea al anului trecut.
”Calitatea primelor şase luni şi robusteţea afacerilor noastre ne permite să ne revizuim în sus estimările pentru 2022 cu privire la toţi indicatorii”, a declarat directorul general de la Ferrari, Benedetto Vigna.
În prezent, Ferrari mizează pe un profit operaţional de 1,70-1,73 miliarde de euro în acest an, faţă de estimările anterioare care mizau pe un rezultat cuprins între 1,65 şi 1,70 miliarde de euro.
În luna iunie a acestui an, constructorul italian, renumit pentru motoarele puternice şi zgomotoase ale automobilelor sale, a prezentat un nou plan de afaceri conform căruia în 2030 aproximativ 80% dintre modelele sale ar urma să fie vehicule electrice şi hibride.
Ferrari a înregistrat în 2021 rezultate financiare solide după ce a livrat un număr record de 11.155 de autovehicule, o cifră de afaceri de 4,271 miliarde de euro şi un profit net de 833 milioane de euro.
Strategia falimentară de la Hungaroring, criticată de piloți, ironizată de internauți
Marele Premiu al Ungariei, desfășurat duminică pe circuitul Hungaroring de lângă Budapesta, a reprezentat un dezastru din punct de vedere al strategiei pentru Scuderia Ferrari, care nu a reușit să încheie pe podium cu niciun pilot. Echipa italiană a încheiat cursa obținând locurile 4 (Carlos Sainz), respectiv 6 (Charles Leclerc), într-o cursă în care era considerată favorită certă la victorie, în condițiile în care cei doi ocupau locurile 2 și 3 pe grila de start, iar mașina se comportase excelent în sesiunile de antrenamente și în calificări.
O serie de decizii bizare și neinspirate ale directorului Scuderiei, Mattia Binotto, au făcut ca ambii piloți ai echipei să adopte strategii de cursă greșite. Fanii au taxat dur erorile de la boxe, mai ales că nu s-a întâmplat pentru prima dată de-a lungul acestui sezon.
Cu 9 runde înainte de finalul sezonului, Max Verstappen și Charles Leclerc se află pe primele două locuri ale clasamentului piloților, dar sunt despărțiți de 80 de puncte. Olandezul, campion en-titre, și-ar păstra poziția de lider și dacă nu ar puncta deloc în următoarele 3 curse, iar monegascul le-ar câștiga pe toate cu punctul bonus pentru cel mai rapid tur.
În privința clasamentului constructorilor, pare mai probabil ca Mercedes să o depășească pe Ferrari decât ca Scuderia să câștige titlul. Momentan, o despart 97 de puncte de Red Bull. Față de Mercedes, aflat pe locul al 3-lea, avansul este de numai 30 de puncte.