Închide

Fitch a retrogradat ratingul de credit al Turciei de la „B+” la „B”

Avatar
raised Turkey flag during daytime

Fotografie de Dima Rogachevskiy pe Unsplash

Timp de citire: < 1 minut

Agenţia internaţională de rating Fitch a retrogradat ratingul de nerambursare pe termen lung al emitenţilor Turciei în valută străină de la „B+” la „B” cu o perspectivă negativă, se precizează într-un comunicat de presă al agenţiei, publicat vineri pe site -ul acesteia, potrivit Adevărul.

Unul dintre principalii factori care au influenţat scăderea ratingului este creşterea inflaţiei. Potrivit prognozei lor, în 2022 rata inflaţiei din Turcia va fi de 71,4%, care este cea mai mare rată dintre toate ţările cărora Fitch le atribuie un rating. În 2023, agenţia se aşteaptă la o rată a inflaţiei de 57%. Acest lucru se datorează faptului că politica monetară a Băncii Centrale a Turciei va rămâne

„extrem de laxă, cel puţin până la alegerile din 2023”.

„Din motive politice, Banca Centrală a menţinut rata la 14% din decembrie 2021, în ciuda creşterii rapide a inflaţiei <…>”,

se spune în declaraţie.

„Măsurile guvernamentale pentru a menţine creşterea [economică] ridicată alimentează cererea de valută duce la deprecierea lirei, reducerea rezervelor internaţionale şi a inflaţiei şi, de asemenea, împiedică afluxul de capital pentru a depăşi deficitul în creştere al contului curent [balanţa de plăţi]”.

Fitch mai notează că, din cauza creşterii preţurilor la energie şi a slăbirii cererii externe, deficitul de cont curent al Turciei în balanţa de plăţi în 2022 va fi de 5,1% din PIB. Acest lucru, la rândul său, creează riscul unei presiuni suplimentare asupra rezervelor internaţionale, care în prezent se ridică la 101 miliarde de dolari. Potrivit analiştilor agenţiei, rezervele internaţionale ale Turciei vor scădea la 94 de miliarde de dolari până la sfârşitul anului 2022 şi se vor cifra la 88 de miliarde de dolari în 2023.

scroll to top