Închide

Fluxurile de numerar ale dezvoltatorilor imobiliari chinezi au scăzut cu peste 20%

Avatar
architecture, skyscraper, building

Fotografie de 652234 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Fluxurile de numerar ale dezvoltatorilor imobiliari chinezi – un semn al capacității companiilor de a rămâne pe linia de plutire – s-au redus în acest an după o creștere constantă în ultimul deceniu, potrivit CNBC, care citează Oxford Economics.

Fluxurile de numerar ale dezvoltatorilor până în iulie au scăzut cu 24% de la an la an pe o bază anuală, potrivit analizei economistului principal al companiei, Tommy Wu.

Aceasta este o încetinire bruscă a creșterii aproape în fiecare an începând cu cel puțin 2009, arată datele. Finanțarea totală din iulie a fost de 15,22 trilioane de yuani (2,27 trilioane de dolari) pe o bază anuală, față de 20,11 trilioane de yuani în 2021.

Scăderea vine pe măsură ce cererea de credit din China a ratat așteptările în iulie, iar luptele dezvoltatorilor imobiliari continuă.

În urmă cu aproximativ doi ani, Beijingul a început să reprime dependența ridicată a dezvoltatorilor de datorii pentru creștere.

În timp ce investitorii au devenit precauți față de companiile imobiliare chineze, dezvoltatorii se confruntă acum cu riscul de a pierde o altă sursă importantă de flux de numerar: plățile anticipate ale cumpărătorilor de case.

Casele sunt de obicei vândute înainte de finalizare în China. Însă, de la sfârșitul lunii iunie, unii cumpărători de case au protestat împotriva întârzierilor în construcția de apartamente prin oprirea plăților ipotecare.

„Miezul problemei este că dezvoltatorii imobiliari au fluxuri de numerar insuficiente – fie din cauza costurilor de deservire a datoriilor, a vânzărilor scăzute de locuințe sau a utilizării abuzive a fondurilor – pentru a continua proiectele”, a spus Wu într-un raport de săptămâna trecută. „Rezolvarea acestei probleme va reface încrederea cumpărătorilor de case în dezvoltatori, ceea ce va ajuta la sprijinirea vânzărilor de locuințe și, la rândul său, la îmbunătățirea sănătății financiare a dezvoltatorilor.”

Mai mult de 2 miliarde de dolari în datorii de dezvoltare imobiliară cu randament ridicat sunt scadente în septembrie – adică de peste două ori mai mult decât în ​​august, conform analizei lui Morgan Stanley din 10 august.

Aproximativ un sfert dintre cumpărătorii de locuințe care au cumpărat proprietăți înainte de finalizare sunt înclinați să-și oprească plățile ipotecare dacă construcția este suspendată, a declarat banca de investiții din SUA într-un raport din 15 august, citând un sondaj al AlphaWise Consumer Survey.

Nu numai că imobiliarele reprezintă cea mai mare parte a averii gospodăriilor din China, dar analiştii estimează că proprietăţile şi industriile legate de imobiliare reprezintă mai mult de un sfert din PIB-ul Chinei. Criza imobiliară a contribuit la o încetinire generală a creșterii economice în acest an.

scroll to top