Închide

Fostul ministru Petre Daea, despre criza alimentară: Nu vă aruncați în magazine!

Avatar
Petre Daea Explica

Foto: cuvantullibertatii.ro

Timp de citire: 4 minute

Petre Daea, ministru al Agriculturii în guvernarea PSD, a vorbit, în exclusivitate pentru dcnews.ro, despre starea în care se află agricultura românească în plină criză a energiei, a scumpirii energiei electrice a gazelor cât și a conflictului armat de la granița României.

Întrebat dacă există vreun risc în România să se instaleze o criză alimentară, oficialul a declarat că:

”În primul rând, a făcut bine ministrul Agriculturii că a intrat în miezul problemei înțelegând aici monitorizarea cantităților de grâu care merg la export în așa fel încât să se asigure că rămâne grâu în țară, pentru a asigura aprovizionare populației”.

Fostul ministru a mai explicat și că:

”România este o țară cerealieră iar la exportul de cereale, România se află pe locul 5 în lume și în contextul actual, adică războiul dintre cele două țări fanion, din punct de vedere al participării la balanța grâului în lume, adică Rusia și Ucraina, au creat aceste disfuncții privind aprovizionarea cu grâu în țările care sunt dependente din acest punct de vedere de bazinul Mării Negre”.

Petre Daea a continuat spunând că:

”A doua măsură care a fost luată pentru asigurarea cerealelor necesare, și mă refer aici la grâu orz orzoaică cele care au fost însămânțate în toamnă, s-a trecut la fertilizarea culturilor pe întreg teritoriul țării, în așa fel încât să se asigure condițiile de creștere și dezvoltare a plantelor pentru obținerea producției la care lucrează fermierii acum”.

Oficialul a mai explicat că:

”A treia măsură bună pe care a luat-o ministerul a fost aceea că a declanșat o campanie de irigat acolo unde există sistemul așa fel încât să nu avem pierderi din cauza lipsei de apă în sol ”.

Guvernul trebuie să aibă în gând rezerva de stat

Petre Daea a mai spus că:

”Guvernul României ar trebui să se gândească și la rezerva de stat. Să se gândească la posibilitatea creșterii cantității de cereale din rezerva de stat în așa fel încât să avem o stabilitate pe o perioadă lungă de timp, pentru că nu se știe cât va dura acest acest conflict armat din jurul nostru. Evident că nu știm nici ce înseamnă evoluția factorilor de vegetație. Aici înțelegând cantitatea de precipitații și de posibilitățile reduse pe care le au acum fermierii. Aici mă refer la îngrășăminte care sunt scumpe și se găsesc mai greu din cauza creșterii prețului la gaze iar singurul producător autohton de îngrășăminte și-a oprit producția. Într-un cuvânt, lucrurile la această dată au o anumită stabilitate și există preocupare din partea Ministerului Agriculturii”.

Fostul ministru al Agriculturii a mai spus că:

”De acum încolo este important ca banii care au fost alocați prin buget să ajungă la agricultori pentru a putea însămânța întreaga suprafață suprafață pe care o dețin pentru a obține necesarul pentru consumul intern și evident pentru susținerea pieței externe la cereale și plante oleaginoase. În această primăvară România are aproape 6 milioane de hectare de teren care trebuie însămânțate”.

Cei mai afectați sunt crescătorii de pui

Petre Daea  mai spune că cei mai loviți de criza prețului la gaze și energie electrică sunt producătorii de carne de pui:

”Este o situație dificilă și sperăm ca ea să se îmbunătățească în perspectivă dereglările prețului la energie și la gaze în sectorul creșterii puilor, unde din cauza scumpirii gazelor și a energiei electrice o parte dintre producători și-au oprit activitatea iar alții și-au redimensionare activitatea, înțelegând aici reducerea capacității sau micșorarea producției efectivelor de păsări pentru a putea face față situației extrem de grele”.

Întrebat dacă există vreo problemă cu cantitățile de ulei de gătit sau semințe de floarea soarelui, oficialul a continuat:

”Nu este nicio problemă cu uleiul de gătit. Din datele pe care le-a furnizat Ministerul Agriculturii rezultă că există cantitatea ulei necesară. În țară există ulei și încă mai există sămânță de floarea soarelui atât cât avem nevoie până la recolta următoare”.

Despre scumpirile produselor alimentare Daea a menționat:

”Da, toate s-au scumpit. Aceste scumpiri sunt generate pe de o parte de creșterea prețului la gaze și la energie electrică. Pe de altă parte la distorsiunile apărute în piață ca urmare a conflictului pe care îl știm cu toții și România nu putea să evite o asemenea situație”.

România are destulă mâncare iar specula trebuie descurajată

Întrebat dacă există riscul să se creeze o nouă isterie legată de data aceasta de uleiul de gătit, Petre Daea a îndemnat la calm spunând că:

”Oamenii trebuie să fie liniștiți. Să fim liniștiți, să gândim că aceasta este o perioadă la care trebuie să facem față cu calm și nu trebuie să ne aruncăm în magazine să cumpărăm acum. Pe de o parte se depreciază produsele și nu este cazul să ne facem stocuri. Așa vom înrăutăți situația pentru toată lumea. Vom produce noi goluri în aprovizionare, vom umple cămările unde aceste produse vor ajunge să se altereze. Trebuie să evităm stocarea alimentelor pentru că nu ajută nici pe unii, nici pe alții, nu ne ajută nici pe noi pentru că introducem bani în produse care se alterează”.

Oficialul a accentuat faptul că există suficientă mâncare în România și că, într-un cuvânt, nu este cazul ca oamenii să intre în panică.

Pe de altă parte Petre Daea a zis că există bineînțeles profitori, cu alte cuvinte speculanți, care vor vrea să tragă foloase de pe urma acestei situații și sp profite de acest moment de emoție. Însă, a mai explicat fostul ministru, cei care vor încerca să speculeze vor suporta rigorile legii mai ales în aceste vremuri tulburi pentru toată lumea.

scroll to top