Fostul șef al TAROM nu crede în revigorarea companiei: ”Situaţia e foarte tristă!”

,
Autor:    -  
Tarom Fb 1
Sursa foto: TAROM / Facebook.

Timp de citire: 3 minute

În ultimul deceniu, compania națională de transport aerian TAROM a adunat pierderi care totalizează 2 mld. lei, iar fostul director general al companiei, Nicolae Demetriade, nu crede în șansele acesteia de a-și reveni la linia de plutire, în ciuda recentelor semnale de optimism venite din partea actualei conduceri.

Chiar şi cu ajutorul financiar recent venit din partea Comisiei Europene, şansele ca TAROM să devină solvabil rămân mici, crede Demetriade, potrivit Ziarului Financiar.

”Situaţia e foarte tristă. După 15 ani de pierderi în care s-au adunat mai multe sute de milioane de euro, acum s-a ajus într-o etapă în care cu un împrumut de la Comisia Europeană de 95 milioane în care se speră de toată lumea că Taromul îşi va reveni” a declarat Nicolae Demetriade, în cadrul unei emisiuni online a Ziarului Financiar.

În schimbul banilor de la Comisia Europeană, compania a fost nevoită să facă o serie de concesii, printre care și renunţarea la zborurile către Londra după vânzarea sloturilor de pe Aeroportul Heathrow către Qatar Airways.

Demetriade spune că această decizie ar putea să se întoarcă împotriva companiei și ar putea îngreuna şi mai mult revenirea ei la linia de plutire:

”Este vorba de un ajutor de stat care s-a acordat Tarom la a face anumite concesii, care nu a fost normal să fie acceptate în situaţia în care se află Tarom. Vin 100 milioane de euro de la Comisia Europeană şi Taromul are datorii de aproape 60 de milioane. E greu de crezut că va putea să depăşească actuala situaţie şi să intre într-o stare de solvabilitate corectă” a mai declarat fostul şef al Tarom.

Marți, compania TAROM a anunțat că, în 2023, şi-a redus pierderile, la 18 milioane de euro, de la o medie de 55 milioane de euro în perioada 2017 – 2022.

”Doar în ultimii şase ani compania TAROM a acumulat pierderi de aproape 300 de milioane de euro. Vorbim de perioada 2017 – 2022. Este o medie de aproape 55 de milioane de euro pierdere pe an. Această situaţie, în 2023, ca parte din planul de restructurare, a scăzut la 18 milioane. Estimăm să terminăm 2023, aşteptăm datele, s-au închis, dar aşteptăm raportul de audit final, cu 18 milioane de euro pierdere, deci este o scădere semnificativă faţă de ce s-a înregistrat în perioada asta”, a afirmat Iordache, într-o conferință de presă.

În opinia lui, singura soluţie pentru ieşirea din această situaţie a fost ajutorul de stat primit şi aprobat de Comisia Europeană, la finele lunii aprilie 2024, necesar pentru capitalizarea companiei.

Costin Iordache a precizat că, în prezent, compania TAROM şi-a achitat şi toate datoriile către ANAF.

”Există, de asemenea, un plan de restructurare fiscală aprobat pentru companie care a intrat în curs şi acesta de-abia a fost aprobat de curând, tot ca parte a planului de restructurare. Deci, în acest moment, datoriile la ANAF sunt supuse restructurării fiscale şi se plătesc lunar”, a dat asigurări şeful TAROM.

Întrebat dacă vor fi concedieri din companie, Iordache a răspuns:

”E posibil. Rămâne să analizăm în funcţie de performanţa operaţională pe care compania o va face, deci asta depinde de cât de eficientă va fi economic şi cât de bine va reuşi să acopere. Focusul principal rămâne pe zona de servicii. Deci, nu putem vorbi de o scădere globală ca număr de angajaţi, ci mai mult vorbim de o reaşezare, adică mai mult personal în zona operaţională şi mai puţin în zona de suport”.

Comisia Europeană a aprobat la finele lunii aprilie planurile României de a acorda transportatorului aerian naţional deţinut de stat, TAROM, un ajutor de restructurare în valoare de până la 95,3 milioane euro (473,69 milioane lei), în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat. Bruxelles-ul a ajuns la concluzia că măsura va permite companiei să îşi restabilească viabilitatea pe termen lung, reducând în acelaşi timp la minimum denaturările concurenţei.

Măsurile de restructurare notificate includ anularea unei datorii în valoare de aproximativ 49,53 milioane euro (246,19 milioane lei), corespunzătoare valorii ajutorului pentru salvare, aprobat de Comisie în februarie 2020, plus dobânzile aferente şi o injecţie de capital de aproximativ 45,77 milioane euro (227,50 milioane lei).

”În acelaşi timp, alături de ajutorul de stat, compania TAROM şi-a asumat contribuţia directă proprie prin finanţare din fondurile proprii în valoare de 77,6 milioane de euro. Şi toată această sumă, ajutorul de stat împreună cu participaţia proprie a TAROM, are ca destinaţie, practic, patru puncte principale: eficientizarea operaţională a companiei, realizarea de investiţii – şi aici o să punctez ceva care este vizibil, achiziţia a patru avioane Boeing 737 MAX care vor înnoi flota companiei începând de anul viitor, apoi digitalizarea sistemelor de operare ale companiei, pentru a atinge nivelul de competitivitate europeană pe care îl dorim şi optimizarea rutelor comerciale, pentru că numai aşa putem ajunge în faza aceasta, de stabilizare, după oprirea pierderilor, iar apoi în cea de creştere şi profit, după perioada de plan de restructurare până în 2026”, a susţinut purtătorul de cuvânt al TAROM, Alexandru Anghel, în aceeași conferință de presă.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!