Franța îngheață prețurile la 5000 de alimente în lupta împotriva ”lăcomiei inflaționiste”
Guvernul francez vrea cu orice preț să rupă spirala inflaționistă de pe rafturile magazinelor: ministrul Economiei a acuzat deschis multinaționalele de “lăcomie inflaționistă” și blochează prețurile a 5.000 de produse, potrivit Retail Detail.
Acord cu industria
Inflația persistentă a produselor alimentare este o problemă politică de o importanță capitală pentru ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire. Deși inflația produselor alimentare încetinește acum puțin în țară, rata de 11,1% în august rămâne în continuare mult mai mare decât rata generală a inflației de 4,8%.
La începutul acestui an, Le Maire a exercitat deja presiuni atât asupra supermarketurilor, cât și asupra producătorilor de produse alimentare pentru a reduce prețurile produselor esențiale, în conformitate cu scăderea prețurilor materiilor prime. Acum, el face un pas mai departe: joi, a ajuns la un acord cu retailerii și producătorii de produse alimentare cu privire la trei măsuri care să ducă la scăderea structurală a prețurilor, relatează presa franceză.
Trei măsuri
În primul rând, negocierea anuală a prețurilor între producători și retaileri va fi devansată până în septembrie, în loc de între decembrie și martie. Această decizie vine la cererea lanțurilor de supermarketuri, care doresc să poată transfera cât mai curând posibil scăderea costurilor de producție către consumatori. Acest lucru s-ar putea întâmpla acum chiar din ianuarie.
A doua măsură: prețurile a 5.000 de produse, aproximativ un sfert din oferta medie a supermarketurilor, nu vor putea să se miște decât în jos anul viitor. Aceasta este de trei ori mai mult decât cele 1.500 de referințe deja convenite până acum. Lista exactă va fi întocmită de către comercianții cu amănuntul și producători în următoarele săptămâni.
În cele din urmă, comercianții cu amănuntul vor trebui să transmită clienților reducerile de preț acordate de producători “în mod obligatoriu și imediat” și, prin urmare, nu le pot amâna pentru a-și îmbunătăți marjele. Autoritatea franceză de supraveghere a concurenței va efectua verificările necesare pentru a asigura punerea în aplicare a acestor ultime două măsuri.
Acuzații
În mod remarcabil, ministrul a acuzat în mod explicit unele multinaționale străine că nu-și fac partea lor în lupta împotriva inflației. În mod specific, el a menționat PepsiCo, Nestlé și Unilever, afirmând în același timp că marca de paste Barilla și producătorul de ulei Avril sunt aliați mai buni. La începutul acestei săptămâni, directorul general al Carrefour, Alexandre Bompard, a atacat deja Procter & Gamble, Henkel și Unilever pentru că și-ar fi mărit marjele pe seama consumatorilor.
În Belgia vecină, unde prețurile la alimente sunt încă mult mai mari decât în Franța, colegul lui Le Maire, Pierre-Yves Dermagne, a amenințat deja că va dezvălui numele companiilor care nu transferă scăderea costurilor materiilor prime. Nu s-a ajuns încă la această situație, deși a cerut Observatorului prețurilor să monitorizeze lunar prețurile din supermarketuri și să raporteze evoluțiile anormale către Autoritatea belgiană pentru concurență.