Închide

Franța și Rusia au convenit să discute pe tema disputei lor privind denumirea șampaniei

Avatar
Friends clinking glass of champagne while celebrating occasion

Fotografie de Julia Larson pe Pexels

Timp de citire: < 1 minut

Franţa şi Rusia au căzut de acord să se pună la masa negocierilor pentru rezolvarea disputei cu privire la noua lege rusească prin care producătorii de şampanie francezi sunt obligați să îşi eticheteze băutura drept ”vin spumant”, nu sub tradiționala denumire de ”șampanie”, de acest privilegiu beneficiind doar vinurile spumante rusești, potrivit Ministerul francez al Agriculturii, citat de Reuters.

Din iulie, toţi furnizorii străini din Rusia trebuie să utilizeze descrierea ”vin spumant” pe spatele sticlelor. Numai producătorii locali pot folosi eticheta ”şampanie” – Шампа́нское – echivalentul rusesc al şampaniei.

Legea i-a indignat pe producătorii francezi de şampanie, care au oprit livrările către Rusia, şi a determinat guvernul francez să ameninţe cu o  acţiune la Organizaţia Mondială a Comerţului.

Ministrul francez al Agriculturii, Julien Denormandie, a afirmat într-o postare pe Twitter că s-a pus de acord cu Serghei Levin, viceministrul rus al agriculturii, să discute în vederea găsirii unei soluţii la această problemă.

Astfel, se va înființa un grup de lucru format din oficiali şi reprezentanţi ai industriei din ambele ţări, a adăugat o purtătoare de cuvânt a ministerului.

Anunțul vine la câteva zile după ce producătorii francezi de şampanie, care produc vinul spumant din struguri din regiunea Champagne, din nord-estul Franţei, şi a căror etichetă este protejată în multe ţări, au decis să reia exporturile către Rusia.

scroll to top