Închide

FTC propune interzicerea companiei Meta de a monetiza datele utilizatorilor tineri

Avatar
mobile, phone, social media

Fotografie de Erik_Lucatero pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Comisia Federală pentru Comerț (FTC) a propus interzicerea Meta Platforms de a profita de pe urma datelor pe care le colectează de la utilizatorii tineri, acuzând compania de inducerea în eroare a părinților și de încălcarea repetată a unui ordin din 2020 privind confidențialitatea, potrivit The Wall Street Journal.

Acțiunea FTC de miercuri reprezintă o revenire nedorită la controverse pentru Meta și platformele sale majore, inclusiv Facebook și Instagram. Compania a fost de acord în 2019 să plătească o amendă civilă de 5 miliarde de dolari în urma unei investigații anterioare a FTC privind practicile sale de confidențialitate.

“Facebook și-a încălcat în mod repetat promisiunile privind confidențialitatea”, a declarat Samuel Levine, directorul Biroului pentru protecția consumatorilor din cadrul FTC, într-o declarație. “Nepăsarea companiei a pus în pericol tinerii utilizatori, iar Facebook trebuie să răspundă pentru eșecurile sale”.

Noile acuzații reprezintă o mișcare agresivă din partea FTC, iar compania a promis că le va contesta. Meta are la dispoziție 30 de zile pentru a răspunde în mod oficial.

Un purtător de cuvânt al Meta a calificat acțiunea FTC drept “o cascadorie politică”.

“În ciuda celor trei ani de angajament continuu cu FTC în jurul acordului nostru, aceștia nu au oferit nicio oportunitate de a discuta această nouă teorie, total fără precedent”, a declarat purtătorul de cuvânt. “Am cheltuit resurse vaste pentru a construi și implementa un program de confidențialitate de top în industrie, în conformitate cu termenii acordului nostru cu FTC. Vom lupta viguros împotriva acestei acțiuni și ne așteptăm să câștigăm”.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că FTC încearcă să “uzurpe autoritatea Congresului de a stabili standarde la nivelul întregii industrii și, în schimb, să singularizeze o companie americană”.

Unii legislatori și președintele Biden au propus restricționarea publicității direcționate către copii. Acțiunea FTC ar putea limita capacitatea Meta de a face acest lucru, dar nu ar afecta alte companii.

Ca parte a sancțiunilor propuse de FTC, Meta – care și-a schimbat numele din Facebook în octombrie 2021 – ar urma să i se interzică să profite de pe urma datelor pe care le colectează de la utilizatorii sub 18 ani. De asemenea, ar fi supusă altor noi limitări, inclusiv în ceea ce privește utilizarea tehnologiei de recunoaștere facială, și ar trebui să ofere protecții suplimentare pentru utilizatori.

Comisarul FTC, Alvaro Bedoya, a pus la îndoială, de asemenea, autoritatea agenției de a impune restricția privind monetizarea datelor copiilor, afirmând că nu este clară legătura dintre acțiunile companiei și sancțiune.

scroll to top