Furie la Roma: 5 deputați cu salarii de 13.000 € au primit alocații de sprijin anti-COVID-19
Autoritățile de la Roma încearcă să descopere identitățile a cinci deputați din mai multe partide politice despre care se presupune că au cerut și au primit o alocație de sprijin destinată lucrătorilor independenți și antreprenorilor, a căror activitate a fost blocată în timpul restricțiilor cauzate de pandemia de coronavirus.
Un raport publicat de cotidianul italian La Repubblica și citat de The Guardian a arătat, de asemenea, că 2.000 de politicieni de nivel regional și local au solicitat să primească această alocație, cuprinsă între 600 și de euro, sumă plătită de Agenția de Securitate Socială și Pensii din Italia.
Dezvăluirile presei au provocat furie și indignare în Italia, liderii tuturor partidelor solicitând ca identitățile parlamentarilor, a căror intimitate este protejată printr-o lege a vieții private, să fie făcute publice și să demisioneze. Cea mai mare indignare a fost simțită în rândul populației, mai ales că mulți italieni obișnuiți nu au primit plățile la care au dreptul prin sistemul de compensații stabilit de Guvern.
Surse citate de La Repubblica suspectează că trei dintre cei cinci parlamentari sunt membri ai partidului de extremă dreapta ”Liga Nordului”, unul este din Mișcarea Cinci Stele (M5S), aflat la guvernare la nivel național alături de Partidul Democrat, iar unul este membru al Partidului ”Italia Viva”, înființat anul trecut de fostul premier Matteo Renzi.
Printre cei care au beneficiat de alocațiile de sprijin se numără și Anita Pirovano, consilieră locală din Milano și membră a partidului ecologist de stânga ”Sinistra Ecologia Libertà”, care a recunoscut luni: ”Sunt psiholog, am un credit ipotecar, fac cumpărăturile, îmi întrețin fiica și din când în când îmi place să ies și să plec în vacanță. Nu aș fi capabilă să-mi câștig existența ca politician”, a spus ea.
Ministrul de Externe de la Roma, Luigi Di Maio, fostul lider al M5S, a declarat că cei cinci deputați, care câștigă un salariu de 13.000 de euro pe lună în calitate de politicieni, ar trebui să se prezinte și să mărturisească: ”Italienii au dreptul să știe cine le-a trădat încrederea”, a scris el pe Facebook. ”Acești oameni nu mai au dreptul de a ocupa funcții publice. S-au întors împotriva țării în perioada cea mai dificilă. Au pângărit numele Italiei în întreaga lume. Nu se poate și nu trebuie să scape așa ușor.”
Roberto Fico, președintele Camerei Deputaților, de asemenea membru al M5S, le-a solicitat deputaților, la rândul său, să restituie banii: ”Ca reprezentanți ai oamenilor, avem obligații morale și legale în acest sens”, a adăugat el.
Și Matteo Salvini, șeful Ligii Nordului, a declarat: ”Faptul că un parlamentar poate cere 600 de euro, bani destinați lucrătorilor independenți, este o rușine”. Salvini a adăugat însă că vine aparține celor de la guvernare, întrucât reglementările adoptate de aceștia au permis ca ”această rușine” să se întâmple.
Nicola Zingaretti, liderul Partidului Democrat, principalul partid de guvernare, i-a calificat pe deputații în cauză drept ”nerușinați”, în timp ce Teresa Bellanova, ministrul agriculturii și membru al partidului ”Italia Viva”, le-a solicitat să demisioneze indiferent de cine sunt sau de ce partid aparțin.
Italienii au luat cu asalt rețelele de socializare pentru a-și exprima indignarea, considerându-i pe deputații în cauză drept ”lași și meschini” și însoțindu-și postările de hashtag-ul #fuoriinomi (afară, nominal).
Cum a fost posibil?
Schema de alocații de sprijin a fost destinată să persoanelor cu un cod de identificare fiscală sau cu un cod de TVA, categoriile incluzând angajații independenți și alte categorii similare, inclusiv profesii liberale precum arhitecții sau jurnaliști independenți.
Cei cinci deputați au reușit să solicite alocația pentru că și ei au coduri de TVA, așa că din punct de vedere tehnic nu au făcut nimic ilegal.
Alături de deputați, pe lista beneficiarilor se află și un prezentator de televiziune, a cărui identitate este, de asemenea, necunoscută încă.
Dezvăluirile din presa italiană s-au bazat pe date aflate de unitatea anti-fraudă a Agenției de Securitate Socială și Pensii.