Închide

Furie turismofobă la Barcelona: “Chiar trebuie să împărțim cu ei puținele resurse de apă?”

Avatar
barcelona, faucet, water

Fotografie de milpek75 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

O dezbatere publică se intensifică la Barcelona în fața amenințării unei veri secetoase și a restricțiilor de consum. “Chiar trebuie să împărțim cu turiștii risipitori prețioasele noastre resurse de apă?”, se întreabă barcelonezii.

În condițiile în care Catalonia suferă de cea mai prelungită secetă înregistrată în ultimii ani, în Spania, cotidianul El Pais aprecia că

”lipsa de spirit civic observată în unele zone ale Barcelonei, consumul ridicat de apă al turiștilor, toate sugerează că va fi dificil să conviețuim în această vară”.

Îngrijorarea este din ce în ce mai mare în regiune, în condițiile în care cifrele din primul trimestru indică un sezon turistic record, care se așteaptă să depășească nivelurile de dinainte de pandemie.

Dar revenire masivă a vizitatorilor riscă să provoace o recrudescență a “turismofobiei”. Aceasta este alimentată de exasperarea față de sentimentul de saturație a spațiilor publice, precum și de frustrarea față de fostele cartiere muncitorești. În acest an, există, de asemenea, anxietatea suplimentară a lipsei de apă.

Consum în neștire la hoteluri

Din cauza lipsei de precipitații, rezervoarele de apă se află la 27% din nivelurile obișnuite, iar previziunile proaste au determinat agenția catalană de apă să activeze restricțiile de consum din planul împotriva secetei.

“Dar cum să distribuim consumul unui bun care devine tot mai rar? Care sector are cea mai mare nevoie de ea, între agricultură, turism sau industrie?”,

se întreabă ziarul, subliniind că “dezbaterea privind stresul hidrologic în turism nu este nou apărută, dar nu a fost niciodată principala preocupare în Catalonia”.

Până acum, experții au spus că cea mai bună modalitate de a face față supradozei de vizitatori din Barcelona ar fi să fie limitat așa-numitul turism ieftin, în favoarea unui turism “de calitate”, mai puțin masiv și mai selectiv, care ar fi mai profitabil pentru oraș.

Totuși, potrivit El Pais, această strategie pare să fie pusă sub semnul întrebării de un studiu recent care arată că numai consumul de apă în hoteluri reprezintă 12% din totalul din regiune, iar fiecare turist dintr-un hotel de lux consumă de cinci ori mai mult decât un rezident.

scroll to top