Închide

Gaze azere în UE | Inițiativa Transgaz și a companiilor omoloage din alte trei țări, lăudată de președinta CE

Avatar

Sursa foto: Transgaz SA.

Timp de citire: 2 minute

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a transmis, printr-o scrisoare primită în comun de conducerile companiei Transgaz și a companiilor omoloage din Ungaria, Slovacia și Bulgaria, că salută inițiativa operatorilor naționali de transport al gazelor naturale din cele patru state membre ale Uniunii Europene de a extinde cooperarea UE cu Azerbaidjan.

La începutul lunii octombrie 2022, operatorii de transport gaze naturale din România, Ungaria, Bulgaria și Slovacia propuneau o inițiativă pentru transportul gazelor naturale prin rețelele integrate de transport al gazelor, care ar permite transportarea a până la 5 miliarde de metri cubi pe an din Turcia și Grecia către Europa de Est, Centrală și de Vest.

Colaborarea dintre cele patru companii va permite consumatorilor europeni să primească mai multe cantități de gaze naturale prin conductele Coridorului Sudic de Gaze. Un astfel de proiect ar putea fi implementat în cel mai scurt timp posibil, și la costuri minime, contribuind în mod semnificativ la asigurarea lichidității pe piața europeană de gaze, arătau cele patru companii la vremea respectivă.

Săptămâna trecută, ministrul maghiar de Externe, Péter Szijjártó, aflat într-o vizită în capitala azeră, Baku, transmitea că cele patru state au făcut apel la Comisia Europeană să facă din suplimentarea livrărilor de gaze naturale din Azerbaidjan o prioritate pentru Bruxelles, pentru sprijinirea evoluțiile necesare garantării securității energetice în regiune.

În scrisoarea transmisă conducerii celor patru entități, președinta Executivului de la Bruxelles a apreciat oferta transmisă și a indicat cadrul instituțional pentru aprofundarea discuțiilor – Grupul la nivel înalt pentru conectivitate energetică în Europa Centrală și de Sud-Est (CEESEC).

Redăm mai jos textul integral al scrisorii trimise de Ursula von der Leyen conducerilor companiilor SNTGN Transgaz SA, FGSZ Ltd, Bulgartransgaz EAD și eustream a.s.:

”Vă mulțumesc pentru scrisoarea dvs. prin care ați oferit infrastructura existentă și planificată pentru importuri suplimentare de gaz din Azerbaidjan în Europa, în special în Europa Centrală și de Est.

Oferta dvs și dorința de a ajuta sunt foarte binevenite. Memorandul de înțelegere privind un parteneriat strategic în domeniul energiei între Uniunea Europeană și Republica Azerbaidjan este un document strategic care va contribui la diversificarea în continuare a aprovizionării cu gaze naturale a Europei, în conformitate cu obiectivele de decarbonizare pe termen lung ale UE.

Europa Central-Estică și Sud-Estică se numără printre cele mai dependente regiuni din Europa în ceea ce privește importurile de gaze din Rusia. Deși diversificarea aprovizionării, a rutelor și a surselor s-a îmbunătățit semnificativ în ultimii ani, datorită politicii UE în materie de infrastructură, a realizării proiectelor de interes comun în cadrul TEN-E și, în unele cazuri, sprijinul financiar prin intermediul mecanismului Conectarea Europei și al altor instrumente, astfel cum se specifică în planul RepowerEU, sunt necesare eforturi suplimentare.

Grupul la nivel înalt pentru conectivitate energetică în Europa Centrală și de Sud-Est (CEESEC) este forumul perfect pentru a discuta nevoile suplimentare de infrastructură. Prin urmare, vă încurajez să folosiți acest forum pentru a discuta rolul și potențialul infrastructurii existente în statele dumneavoastră, pentru a pune în aplicare obiectivele Memorandumului de înțelegere privind un parteneriat strategic în domeniul energiei între Uniunea Europeană și Republica Azerbaidjan.

Forumul a avut un rol esențial în abordarea dezvoltării infrastructurii regionale de gaz și energie electrică în Europa de Sud-Est.

Vă încurajez, de asemenea, să contactați direct Directoratul General pentru Energie pentru a discuta pentru contribuția dumneavoastră potențială la livrarea de cantități suplimentare de gaz din Azerbaidjan către UE.”

scroll to top