Închide

Bloomberg: Începe procesul foștilor manageri ai Volkswagen în scandalul emisiilor

Avatar
vw, volkswagen, auto

Fotografie de renehesse pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

La șase ani după scandalul emisiilor la motoarele diesel ale Volkswagen, patru foști manageri și ingineri VW au fost trimiși în judecată în orașul german Braunschweig, pentru rolul lor în frauda globală.

Printre altele, inculpații sunt acuzați de fraudă comercială și evaziune fiscală pentru că au instalat un software ce manipula emisiile motoarelor de pe milioane de mașini, în primul astfel de caz penal, care vizează șefii VW din Germania, potrivit dpa. Software-ul le permitea mașinilor să prezinte valori de emisii normale în testele de laborator, deși ele emiteau pe șosea mult peste valorile permise pentru oxizii de azot dăunători.

Procurorii au declarat la prima audiere că nu numai inginerii responsabili, ci și managerii intermediari și foști membri ai consiliului de administrație știau despre încercarea de fraudare a autorităților din Statele Unite, unde problema a ieșit la iveală pentru prima dată în septembrie 2015.

Inculpații au fost de acord să ascundă existența dispozitivului de manipulare a emisiilor de  autoritățile de reglementare a mediului din Statele Unite, au argumentat procurorii. Un inculpat a declarat „La naiba, totul a mers prost” atunci când a fost descoperită presupusa fraudă, au spus procurorii. De atunci, Volkswagen a plătit miliarde în despăgubiri proprietarilor autovehicule din întreaga lume, care spun că compania i-a mințit cu privire la impactul asupra mediului al vehiculelor lor.

VW a demarat o amplă campanie publicitară în SUA pentru a-și promova vehiculele „diesel curate”.

Cu puțin înainte de începerea procesului, instanța de la Braunschweig a decis că procedurile împotriva fostului director executiv Martin Winterkorn vor face obiectul unei „audieri și decizii separate”.

Winterkorn, care are 74 de ani, suferă de probleme de sănătate, în urma unei operații. Parchetul a formulat contestație împotriva separării procedurilor. Winterkorn a renunțat la funcția sa la scurt timp după izbucnirea scandalului.

Indiferent de rezultatul recursului, un proces îndelungat este de așteptat. În prezent, au fost programate 133 de zile pentru proces, ceea ce înseamnă că este probabil să dureze până în vara anului 2023.

Dacă sunt condamnați, inculpații se vor alege cu pedepse cu închisoarea între șase luni și 10 ani.

Într-o hotărâre separată, cea mai înaltă instanță din Germania a decis că șoferii de autovehicule diesel care au luat în leasing mașini ce aveau motorul cu probleme – spre deosebire de cei care le-au cumpărat – nu aveau dreptul la despăgubiri.

scroll to top