Închide

Gigantul Aramco vinde din active. Cum se pot schimba raporturile de forțe în Peninsula Arabia?

Avatar
Shaybah Pipelines 4

Conducta care transportă țițeiul de la zăcământul Shaybah (în est) spre uzinele de procesare de la Abqaiq. Sursa foto: Aramco.

Gigantul energetic saudit Aramco se află în discuții avansate pentru vânzarea unei participații minoritare, de până la 49%, din conductele sale petroliere. Cumpărătorul ar putea fi un consorțiu de investitori americani, chinezi și locali, dispuși să ofere între 10 și 15 miliarde de dolari pe participația amintită, potrivit unor surse familiare cu discuțiile, citate de The Wall Street Journal.

Din grupul de investitori interesați de afacere fac parte compania americană de gestionare a investițiilor alternative Apollo Global Management Inc., fondul de investiții în sectorul energetic EIG Global Energy Partners, fondul chinez de infrastructură Silk Road Fund și China Reform Fund Management Co., un fond chinez de capital privat. Alături de acestea vin și câteva fonduri saudite de pensii, potrivit surselor citate de publicația americană.

Aceste noi negocieri reprezintă încă o încercare a Arabiei Saudite de a-și monetiza suplimentar activele petroliere, pe care Riyadh-ul le considera odinioară atât de prețioase din punct de vedere strategic, încât chiar și vânzarea unui pachet minoritar de acțiuni părea scoasă complet din discuție.

De la ascensiunea pe tron a prințului moștenitor Mohammed bin Salman, regatul saudit a părut tot mai dispus să atragă investitori străini și să cedeze un anumit control limitat asupra industriei sale petroliere, în schimbul banilor cash. De-a lungul ultimilor ani, prințul Mohammed a insistat pentru o listare internațională a acțiunilor Aramco, însă, în cele din urmă, a decis să listeze la nivel local o cotă foarte mică din acțiunile companiei.

Păstrându-și pachetul majoritar în activitatea de transport petrolier prin oleoducte, Arabia Saudită își va asigura și pe mai departe controlul operațional al activelor. Discuțiile actuale se poartă în vederea semnării unui acord prin care s-ar înființa o companie mixtă între Aramco și ofertantul câștigător, potrivit surselor familiarizate cu negocierile. Această companie mixtă ar urma să încaseze taxe de la Aramco pentru transportul petrolului prin conducte. Detaliile acordului de partajare a veniturilor sunt deocamdată necunoscute.

Se agită vectorii de putere în Golf?

În anumite privințe, discuțiile marchează un pas suplimentar și semnificativ în ceea ce înseamnă inversarea parțială a tendinței de naționalizare a câmpurilor de petrol și a infrastructurii de profil din Arabia Saudită, politici care au început încă din anii 1970 și 1980, când regatul a descoperit cele mai mari zăcăminte de țiței din lume.

De această dată, includerea investitorilor chinezi în negocieri ar putea adăuga un element nou de tensiuni geopolitice.

Un investitor chinez este important pentru Arabia Saudită întrucât țara lui este cea care asigură pieței energetice globale o mare parte din creșterea cererii de petrol.

De partea chineză, afacerea ar oferi o oportunitate de neratat pentru Beijing pentru a-și spori prezența într-o regiune în care influența Statelor Unite, din punct de vedere politic și militar, a fost multă vreme de netăgăduit.

În prezent, administrația Biden își recalibrează relația cu Arabia Saudită, inclusiv prin reducerea prezenței militare a SUA în Orientul Mijlociu.

Structura finală a oricărui grup câștigător este încă fluidă, au spus sursele citate de The Wall Street Journal, iar discuțiile ar putea încă să eșueze. Există, de pildă, posibilitatea ca Apollo sau EIG să renunțe la intenții, potrivit surselor. O astfel de mișcare ar putea să-i convingă pe ceilalți parteneri că afacerea merită făcută, în ideea că vor deține o cotă îndeajuns de mare din viitoarea participație negociată încât toată negocierea să își merite timpul și energia consumate.

Indiferent de componența grupului de cumpărători, Aramco își propune să vândă participația minoritară cu o sumă cuprinsă între 10 și 15 miliarde dolari, într-un acord care ar putea evalua rețeaua de oleoducte a Aramco la peste 20 miliarde dolari. Un acord ar putea fi anunțat chiar în această săptămână, spun sursele.

Aramco operează peste 90 de conducte în toată țara, printre care și o magistrală de țiței care traversează țara de la est la vest și leagă câmpurile petroliere din estul țării de portul Yanbu de la Marea Roșie.

Încă nu este clar dacă toate aceste conducte ar fi incluse în tranzacție.

Acordul este menit, în parte, să ajute Arabia Saudită să își monetizeze afacerea de stat cu energie, pentru a finanța investiții ulterioare în tehnologie de vârf, în turism sau în alte industrii. Riyadh-ul este de multă vreme în căutarea unor soluții prin care să își reducă dependența afacerile cu petrol, iar prin toate acțiunile sale compania-fanion a Regatului Saudit, Aramco, dorește să demonstreze atractivitatea țării ca destinație de investiții pentru străini. Încheierea unei tranzacții precum cea de față, cu un consorțiu de investitori internaționali, ar ajuta la reușita acestui demers.

Reputația Arabiei Saudite a avut de suferit în rândul investitorilor străini după uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, în 2018. În februarie 2021, Washington-ul a acceptat publicarea unui raport de informații care anunța că prințul Mohammed vin Salman a ordonat operațiunea care a condus la uciderea lui Khashoggi, însă administrația americană nu a luat măsuri de retorsiune împotriva prințului. Prințul Mohammed a negat acuzațiile, deși anterior, în 2019, își recunoscuse o oarecare culpă morală, din neglijență.

scroll to top