Gigantul Unilever renunță la înghețată: 7.500 de oameni dați afară. Compania are o fabrică de înghețată și în România
Gigantul britanic al industriei bunurilor de larg consum Unilever intenționează să separe divizia de producție a înghețatei, în încercarea de eficientizare a portofoliului de produse demarată de actualul director executiv al companiei, Hein Schumacher. În urma reconfigurării afacerilor, vor fi eliminate cca. 7.500 de locuri de muncă, transmite Bloomberg.
În România, Unilever operează o fabrică de înghețată sub brandul Betty Ice, la Suceava, unde lucrează aproximativ 200 de oameni. Fabrica, fondată de antreprenorul sucevean Vasile Armenean în 1994, a fost vândută de fondator în ianuarie 2018 către liderul mondial al pieței de profil, Unilever, într-o tranzacție spectaculoasă, în valoare estimată între 80 și 100 de milioane de euro. Timp de doi ani și jumătate, Armenean a mai fost încă implicat în managementul fabricii de la Suceava, însă s-a retras cu totul în vara anului 2020.
Unilever a transmis că vor fi luate în considerare o serie de opțiuni pentru separarea diviziei de înghețată, opțiunea cea mai probabilă fiind o divizare în urma căreia va fi înființată o nouă companie.
Divizia de înghețată a avut vânzări de 7,9 miliarde de euro în 2023.
Decizia privind afacerea cu înghețată face parte dintr-un plan mai amplu de restructurare, în condițiile în care Hein Schumacher intenționează să accelereze creșterea afacerilor globale ale companiei. Acesta a preluat funcția de conducere în cadrul Unilever în octombrie anul trecut, înlocuindu-l pe fostul CEO, Alan Jope. Anterior, Schumacher s-a aflat la conducerea gigantului industriei lactatelor FrieslandCampina.
Reprezentanții companiei susțin că operațiunile de separare a diviziei de înghețată vor începe ”de îndată”, urmând să se finalizeze până la finalul anului viitor.
Potrivit Unilever, reducerile schemei de personal vor afecta, în principal, personalul din birouri. Planurile companiei indică o reducere a costurilor cu 800 de milioane de euro în următorii trei ani.
În urma apariției informațiilor, acțiunile Unilever au crescut cu 5,1% în tranzațiile pre-market de la Bursa din Londra. Per ansamblu, titlurile companiei au scăzut în ultimul an cu 2%.
Unilever rămâne cu o structură corporativă de 4 divizii
În urma restructurării, compania se va concentra pe patru divizii de business: frumusețe și bunăstare (beauty and wellbeing), îngrijire personală, îngrijirea casei și nutriție.
Anterior, și rivalii de la Nestlé și-au separat afacerea cu înghețată, prin înființarea unui joint venture cu firma de capital privat PAI Partners.
Ben & Jerry’s – capul răutăților
Una dintre cauzele care au condus la decizia de separare a diviziei de înghețată a fost legată de problemele juridice și politice ale brandului american Ben & Jerry’s. În decembrie 2022, Unilever a reușit să ajungă la o soluție judiciară într-un conflict prelungit purtat cu consiliul independent de conducere al brandului Ben & Jerry’s, după ce membrii acestuia s-a opus vânzării produselor sub acest brand în Cisiordania.
Într-un incident separat de la începutul aceluiași an, 2022, reprezentanții Unilever au criticat o reacție pe rețelele de socializare ale brandului Ben & Jerry’s, în care președintele american Joe Biden era criticat că a reaprins ”flăcările războiului” trimițând trupe în Europa, cu doar câteva zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.